Dolaze hladniji dani i ako nismo izgradili imunitet preko ljeta, vrlo je vjerojatno da će neka nagla promjena vremena rezultirati prehladom ili kašljem. Tada u pomoć priskače mrkva, kraljica povrća, iako je često doživljavamo (pre)običnom – niskokalorična, a superhranjiva i ljekovita. Izuzetno je bogata karotenoidima koji se u organizmu pretvaraju u aktivni oblik vitamina A. Također je mrkva dobar izvor vitamina B, C i K te raznovrsnih minerala: kalcija, željeza, kalija, mangana, magnezija, fosfora…
Zbog obilja karotenoida odnosno vitamina A koji je važan za zdravlje očiju, mrkva je tradicionalno poznata kao hrana za vid, no odlična je i za jačanje imuniteta, a poboljšava rad mokraćnog i sistema za probavu.
Vitamin A pridonosi i zdravlju pluća, pa je mrkva melem za dišne tegobe – pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa, astme.
Sirup od mrkve odličan je prirodni lijek protiv kašlja. Dvije su mogućnosti kako pripremiti sirup koji se preporučuje u količini od tri do četiri čajne žličice na dan.
- Potrebno vam je 2.5 decilitra svježeg soka od mrkve iz sokovnika, 2 žličice meda, malo vode. Nakratko prokuhajte sok od mrkve zajedno s medom i vodom uz stalno miješanje.
- Pripremite pola kilograma mrkve i 4 žličice meda. Mrkvu očistite i narežite na kolutiće. Stavite u posudu i prelijte vodom toliko da bude prekrivena. Nakratko prokuhajte dok ne omekša. Izvadite je iz vode te ispasirajte mikserom ili blenderom. Vodu u kojoj se kuhala pustite da se ohladi, pa dodajte med i sve izmiješajte s pasiranom mrkvom.
Ako vam se okus sviđa, slobodno uzmite još koju žličicu pripravka, ne može štetiti.
M.Z.