Jedriličarski vikend za djecu i mlade iz institucija za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Zaklada „Hrvatska za djecu“, ovaj je svibanj, za trideset troje mladih iz institucija za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi učinila posebnim. Zaklada je edukativno – jedriličarskim vikendom omogućila mladima iz hrvatskih Domova da jedreći upoznaju Hvar i Brač te splitski akvatorij. Jedriličarski vikend organiziran je uz poštovanje svih epidemioloških mjera uz obavezno Covid – 19 testiranje svih sudionika prije isplova.

„Zaklada projekt provodi po drugi puta uz donaciju Charter kuća koje su svoje brodove i posadu Zakladi stavili na raspolaganje bez naknade. Iskustva djece i povratne informacije njihovih odgajatelja su izvrsna motivacija da se projekt uvrsti kao jedan od „tradicionalnih“. Dobrobit djece i mladih misija je Zaklade a osim onih osnovnih, egzistencijalnih potreba, vrlo često Zaklada prepoznaje i emotivne potrebe djece koja motiviraju na provođenje samostalnih projekata s ciljem usrećiti djecu za koju je projekt i osmišljen. Ove godine jedrila su djeca i mladi iz institucija: Klasje iz Osijeka, Izvor iz Selca, Vladimir Nazor iz Karlovca, Kuće sretnih ciglica iz Slavonskog Broda, Doma za djecu Lipik te Maestrala iz Splita na sedam jedrilica.“– istaknuo je Antonio Frinčić, samostalni suradnik za potpore i projekte Zaklade.

Ruta kojom se jedrilo bila je Split – Brač – Hvar – Split, a kretalo se iz Trogira, Kaštela i Splita. Prvi dan obišli su otok Brač, mjesto Milna gdje su djeca razgledala grad te navečer uživala u večeri pod zvijezdama. Subota je bila rezervirana za obilazak Starog Grada na najsunčanijem hrvatskom otoku Hvaru. U nedjelju su posjetili Tvrdalj Petra Hektorovića, najpoznatiji spomenik Starog Grada na Hvaru.

“Jedrenje koje nam je omogućila Zaklada bilo je moje prvo jedrenje i moja prva vožnja na jedrilici. U Splitu smo se svi okupili te krenuli prema otoku Braču. Tamo do sada nisam nikada bila, ali sada mi se pružila i ta prilika. Bilo je zaista jako lijepo, a posebno bih istaknula večeru pod zvijezdama. U subotu ujutro krenuli smo prema otoku Hvaru gdje je bilo još ljepše nego na Braču. Na Hvaru sam već bila dva puta u Odmaralištu u Starom Gradu. Tamo sam upoznala dvije vršnjakinje iz Amerike. Bilo je ovo jedno putovanje i iskustvo koje ću prepričati svojoj djeci!” – uzbuđeno je ispričala osamnaestogodišnja Petra, štićenica “Kuće sretnih ciglica” iz Slavonskog Broda.

Djeca su u tri dana provedena u arhipelagu otoka Brača i Hvara stekla nova prijateljstva, upoznala dio Hrvatske koji nisu imali prilike vidjeti te naučili ponešto o jedrenju i boravku na moru. Djecu i mlade podržala je i Margareta Mađerić, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Zaklada „Hrvatska za djecu“ djeluje 12 godina sa svrhom promicanja osobnih i imovinskih prava djece te osnaživanja obitelji u situacijama različitih socijalnih, zdravstvenih, odgojnih i obrazovnih potreba djece. Osnivačka prava i obveze nad Zakladom u ime Republike Hrvatske ostvaruje Vlada RH.

Oglas

Komentiraj

komentari