Još samo dva mjeseca za najbolju ovogodišnju priliku iz EU fondova

S dostupnih 200 milijuna kuna iz EU fondova poduzetnici mogu financirati izgradnju, modernizaciju ili opremanje proizvodnih kapaciteta

Zagreb, 06. veljače 2018. – „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP-a“ je jedan
od dugo očekivanih natječaja kojim poduzetnici mogu iz EU fondova povući do 15 milijuna
kuna, a otvoren je prije par dana. U prvom ovakvom natječaju koji je bio otvoren još 2016.
godine financirano je preko 115 različitih projekata kojima su mnoge tvrtke ostvarile napredak poslovanja.
Prihvatljivi prijavitelji unutar ovog natječaja su mikro, mali i srednji poduzetnici u sektorima
prerađivačke industrije ili informacija i komunikacija. Ukupni fond cijelog natječaja iznosi 200 milijuna kuna, dok intenzitet potpore ovisi o veličini poduzeća i vrsti potpore, a iznosi između 35% i 70%. Sredstva u iznosu od 500.000,00 do 15 milijuna kuna mogu se financirati troškove ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, sudjelovanje na sajmovima i usavršavanja, implementaciju sustava grijanja i hlađenja te promidžbu i vidljivost projekta.

Najvažnija stavka ovog natječaja je činjenica da stručnjake koji će pisati projekt i koji će pružati stručnu savjetodavnu podršku u provođenju projekata po svima zadanim pravilima ugovora i javnih nabava je moguće do 50% financirati iz projekta te taj trošak ne morate u potpunosti samostalno pokriti. Uspješnost projekta mjerit će se kroz broj novootvorenih radnih mjesta te povećanje prihoda od prodaje i izvoza, čime će biti zadovoljni ne samo poduzetnici već i radnici za koje će se otvoriti nova radna mjesta.
– Konkurencija za ovaj natječaj će biti velika, zato je odlična vijest da se pisanje i provedba projekta mogu djelomično financirati iz samog projekta jer možete angažirati stručnjake s kojima ćete u suradnji doći do željenih ciljeva. Potencijalnim klijentima prije svega nudimo besplatno mišljenje o sukladnosti s uvjetima natječaja, procjenjujemo isplati li im se prijavljivati projekt i koliko bodova bi mogli dobiti. Tu prvu informaciju možemo brzo pružiti, čim nam klijent navede nekoliko osnovnih informacija o sebi i svom projektu, te je onda na klijentima odluka žele li ulaziti u igru EU fondova. Za ovaj natječaj „tko rano rani..“ je od iznimne važnosti jer se projekti prijavljuju od travnja, ali prikupljanje široke dokumentacije i pisanje projekta treba započeti već sada. – rekla je Ana Fresl, direktorica tvrtke Projekt jednako razvoj.

Prijave na ovaj natječaj se mogu dostavljati od 03. travnja do 28. prosinca, ali kako se radi o vrlo značajnom natječaju, savjet stručnjaka iz područja je da se prijave šalju što ranije.
Postupak prijave i provedbe je izazovan, no primjeri brojnih poduzetnika koji su kroz sličan
natječaj pokrenuli ili modernizirali tvornice, pokazuju da se trud isplati. Projekti se ocjenjuju po redoslijedu zaprimanja, stoga rana prijava uvećava šanse dobivanja bespovratnih sredstava.

Oglas

Komentiraj

komentari