Kako čitanje priča i bajki prije spavanja utječe na djecu

Čitanje priča i bajki prije spavanja utječe na emocionalno zbližavanje roditelja i djece, a preporučuje se da se djeci počne čitati još u predškolskoj dobi. Iako vam se može činiti da mala djeca ne razumiju što im pričate, čitanje priča će itekako imati utjecaj na obogaćivanje njihovog rječnika, ali i cjelokupni psihofizički razvoj. Djeca kojoj se čita od najranijih dana, nauče kako mogu kontrolirati emocije u odrasloj dobi.

Kada roditelji čitaju priče i bajke svojoj djeci, između njih nastaje posebna povezanost. Dovoljno je samo petnaest minuta čitanja prije spavanja kako bi se djeca bolje povezala s roditeljima. No, ne samo to. Redovitim čitanjem, neposredno se utječe na djetetov cjelokupni razvoj te na motivaciju koja se postepeno razvija tijekom odrastanja. Znanstveno je dokazano da djeca kojoj se čitalo od najranijih dana i sama čitaju kada odrastu, imaju bolje pamćenje, raspolažu boljim rječnikom te lako mogu povezati ono što su pročitali, vidjeli i čuli.

Pitate se kada je i kako najbolje čitati djeci? Preporučuje se da sat vremena prije spavanja stvorite mirnu atmosferu u vašoj kući kako bi se dijete umirilo i pripremilo za odlazak u krevet. Upalite noćnu lampicu i neka se dijete smjesti u svoj krevet. Lezite pored njega, zagrlite ga, a knjigu stavite tako da i ono može pratiti što čitate i da može gledati ilustracije u knjizi ili slikovnici. Kada djetetu čitate tijekom dana, neka vam sjedi u krilu, iz istog razloga, da može gledati u knjigu.

Dijete upoznaje svijet oko sebe pa postoji vjerojatnost da će htjeti “osjetiti” knjigu opipom. Dopustite mu to, a za vrijeme čitanja pokušajte se igrati riječima, pjevati, a možete uključite i ime svog djeteta u sadržaj knjige. Odgovorite na sva njegova pitanja, a neka postavite i vi njemu kako biste bili sigurni da je sve razumjelo. Ne trebate se žuriti s čitanjem. Ponekad ćete pročitati samo dvije stranice prije nego što će dijete zaspati jer ćete se igrati riječima, pjevati i uz čitanje pričati. Ne zamarajte se time, jer kako će dijete biti starije, imat će sve manje pitanja pa ćete vjerojatno uspjeti u jednoj večeri pročitati i cijelu priču ili bajku.

Da bi dijete imalo koristi od čitanja, slikovnice, priče i bajke birajte zavisno od njegove dobi. Kod malene djece usmjerite se više na slikovnice u kojima ima više slika nego teksta. Malena djeca još nemaju razvijenu koncentraciju pa bi ih dugačke knjige prepune teksta mogle izmoriti, opteretiti i smanjiti motivaciju za čitanje. Kako dijete raste, uvodite i duže priče i bajke u kojima se odvijaju i tri do četiri važna događaja. Tako će dijete s vremenom moći lako slijediti tijek više istovremenih radnji.

Preporučuje se da s čitanjem počnete odmah nakon djetetovog rođenja pa čak i prije, u prenatalnoj fazi. Istraživanja su pokazala kako slušanje glasova kod malene djece i one koja su još u trbuhu, može razviti slušnu osjetljivost djeteta na govor i glasove, što se pokazalo važnom predčitalačkom vještinom.

S obzirom da pozornost djeteta vrlo brzo slabi i nestaje, važno je naučiti nekoliko trikova kako je zadržati. Osim što slikovnica i knjiga moraju biti primjerene dobi djeteta, svakako bi trebalo uključiti i dijete u čitanje. Iako ono još ne zna čitati i pisati, važna je interakcija djeteta i roditelja tijekom čitanja. Djetetu tijekom čitanja treba postavljati pitanja vezana uz priču ili bajku, a odlična ideja je i da mu date da samo okreće stranice kada je to potrebno. Knjigu držite tako da je dijete može vidjeti i dodirnuti. Pripazite i na glas. Čitajte izražajno, izmjenjujte glasnoću, ritam i stanke prema potrebi. Tijekom čitanja izmislite i sami svoju priču te je ispričajte djetetu. Važno je da sadržaj bude sličan onome u knjizi. Tako će se djeca lakše naučiti nositi s frustracijama i emocijama.

Isto tako, dajte djetetu slobodu da i ono ispriča svoju priču jer ćete iz toga naučiti što ih tišti, s čime se bore i čega se plaše. Naučit ćete razumjeti svoje dijete, bolje ćete ga upoznati i pomoći mu kako da se nosi s negativnim emocijama u stvarnom svijetu.

Nakon nekog vremena čitanje priča i bajki prije spavanja postat će vaš svakodnevni ritual kojeg niti vi, niti vaše dijete nećete željeti propustiti. S vremenom će se dijete otvoriti, ispričati vam što mu se dogodilo i što ga muči, a provodit ćete i lijepe zajedničke trenutke tijekom čitanja. Priče, bajke i slikovnice djecu odvode u svijet mašte, iz kojeg ipak, iako nesvjesno, puno toga mogu naučiti.

 

 

 

 

 

 

Oglas

Komentiraj

komentari