Kako obući dijete kad zahladni?

Ne smije im biti hladno, a ako pretjeraš, dijete će se preznojiti. Ili, što je još gore, skinut će se, jer mu je vruće i prehladiti se.

Da ne pričamo o tome što se zbiva kad vaše dijete počne zanovijetati i tražiti odjeću koja ga ne steže, koja mu ne smeta ili mu se ne sviđa ova koju vi baš nudite. Evo nekoliko smjernica za obući prikladno zimskom vremenu.

Dakle, kada počnemo razmišljati o toploj odjeći, u principu razmišljamo o slojevima odjeće. Jer samo slojevita odjeća efikasno štiti od hladnoće. Kako ne bismo pretjerali u toplini moramo razumjeti osnove „tjelesne topline” i umjetnost „oblačenja u slojevima”!


Osnove tjelesne topline – toplina bježi iz našeg tijela, naročito iz glave, ruku i nogu i grije hladni zrak koji se nalazi oko nas. Topla odjeća nas grije tako da zadržava topli zrak blizu naše kože. Kada oblačite dijete za hladno vrijeme uvijek imajte na pameti sljedeće jednostavne, ali korisne činjenice.
50 posto tjelesne topline gubi se putem glave. Također toplinu gubimo putem vrata i pazuha. Dakle, utopljavanje djeteta započnite kvalitetnom kapom i šalom. Pokušajte izbjegavati sintetičke tkanine jer one iritiraju kožu. Dakle, dobra stara vuna ili pamuk su i dalje gotovo nezamjenjivi.
Previše slojeva odjeće i oznojit će se vaše dijete. A znoj je vlaga koja u dodiru s hladnim zraku može spustiti temperaturu kože. Dakle, odaberite lagane materijale za slojevito oblačenje. Izbjegavajte sintetiku po svaku cijenu.

Kada su glava i tijelo zaštićeni, srce pumpa više tople krvi u ruke i noge. Dakle, da ponovimo još jednom, šal i kapa su esencijalni u procesu utopljavanja djeteta.
Na ruke stavljamo rukavice bez prstiju, jer one puno bolje griju. Ako rukavice još imaju elastični kraj, riješili ste sve svoje probleme.
Umijeće slojeva – djeca su puno aktivnija od odraslih što je i glavni problem kod toplog oblačenja. Djeca se brzo ugriju tijekom igre i aktivnosti, no već u sljedećem trenutku stanu i vrlo brzo se „hlade”.
Pokažite djeci kako da dodaju „slojeve” kada im je hladno i kako da ih se riješe kada se ugriju. Funkcionalni „slojevi”, su naprimjer jakna s kapuljačom preko vunene veste, a ispod koje su pamučna majica i potkošulja.
Ovakav način oblačenja daje priliku djetetu da odabere koliko će „slojeva” imati na sebi u svakom trenutku igre.
Slojevito oblačenje hvata zrak između odjeće. A zrak je sjajan izolator i djetetu je toplo. No, bitno je paziti kakvu odjeću koristimo kod slojevitog oblačenja. Princip je da nekoliko slojeva lakše odjeće grije značajno bolje nego jedan „debeli” odjevni predmet. A za slojeve odjeće odaberite lagane materijale.
Da djetetu odjenemo samo kaput, ma koliko on bio debeo, ništa od topline. No, zimski kaput u kombinaciji s vestom, majicom dugih rukava i potkošuljom grijat će dijete i na vrlo niskim temperaturama.
Previše slojeva odjeće izazvat će znojenje kod djeteta. A znoj će izazvati osjećaj hladnoće bez obzira koliko slojeva odjeće dijete ima.
Još nekoliko modnih savjeta – debele ‘štofane hlače’ i ‘štrample’ najbolji su saveznici u borbi za tople noge i guzu.
Kada kupujete jaknu, uvijek uzmite model koji ima kapuljaču. Tako ćete s lakoćom utopliti glavu i vrat. Pazite da jakna ima gumice na rukavima, kako hladni zrak ne bi ulazio i super bi bilo da ima velike džepove u koje mogu stati male ručice zajedno sa rukavicama…
Sada smo spremni za zimu, samo da stigne…
M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari