Kako odgojiti dijete da bude čovjek čvrstog karaktera

Pravilan odgoj djeteta zahtijeva vrijeme i posvećenost. To danas nije nimalo lak posao s obzirom na to da roditelje sa svih strana pritišću obaveze. Postati roditelj prirodna je stvar, ali biti dobar roditelj mnogo je veći izazov.
A dobar roditelj najviše želi da mu dijete izraste u čovjeka koji će biti sposoban izgraditi zdrav i stabilan život? Preduvjet za to je čvrst karakter. Nekoliko savjeta mogu biti pomoći u izgradnji čvrstog karaktera svoga djeteta.

Roditeljstvo na prvome mjestu – uz mnoštvo obaveza na poslu i kod kuće, vrlo je teško potpuno se posvetiti roditeljskoj ulozi. Međutim, to je glavna stvar ako želite imati karakterno dijete. Vi gradite njegov karakter, stoga morate u potpunosti biti prisutni i odgajati ga. Djeca moraju biti vaš prioritet.
Budite dobar primjer – kako god okrenuli, vi svojoj djeci jeste primjer – dobar ili loš. Izaberite kakav primjer želite pružiti djeci. Na primjer, ako dijete uvjeravate da je pušenje loše i štetno, a pritom sami pušite, šaljete kontradiktorne signale i zapravo ste loš primjer. Kako želite da vaše dijete postupa, tako morate postupati i vi.
Otvorite oči i uši – Kako biste otkrili pod kakvim je sve utjecajima vaše dijete, morat ćete dobro otvoriti oči i uši. Promatrajte što vaše dijete čita, sluša, gleda. Otkrijte kakve sadržaje na internetu prati i s kim se druži.
To ne znači da dijete morate staviti pod stakleno zvono, ali morate biti upućeni kako biste pravovremeno reagirali i otkrijete da li je dijete pod štetnim utjecajem nekoga ili nečega.
Kažnjavajte s ljubavlju – kažnjavanje je danas na lošem glasu, a kao rezultat toga imamo nediscipliniranu i nepristojnu djecu. Morate znati postaviti ograničenja svome djetetu. Kada ga kažnjavate, činite to s ljubavlju. Razgovorom mu objasnite zašto to činite te mu ukažite gdje je pogriješilo. Napomenite da kažnjavanje ne znači da ga ne volite, nego baš suprotno. Djeca na taj način uče kako se trebaju ponašati. Tu valja pronaći najprihvatljiviji verbalni model.
Naučite slušati djecu – odrasli vrlo često zaboravljaju da su i djeca ljudi, pa se razgovor s njima pretvara u jednosmjernu komunikaciju. Naučite slušati svoju djecu jer i ona imaju što reći. Neka komunikacija s njima bude razgovor ravnopravnih. Uvažavajte ih jer ćete na taj način izgraditi povjerenje.
Pratite djetetovo obrazovanje – škola je važan dio djetetova života i za njih može biti vrlo stresna. Okruženi su mnoštvom ljudi, a neki od njih nisu dobronamjerni. Školsko gradivo može biti teško i zahtjevno. Razgovarajte s djetetom o tome što se događa u školi, slušajte ih i pomažite im oko gradiva. Djeca moraju osjetiti da vas njihov život uistinu zanima. Morate biti aktivni dio djetetovog života. Kad poraste i odraste jako je malo mogućnosti za bilo kakvu popravku osobnosti.
M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari