Kamo za maškare?

Povijest maškara seže stoljećima u prošlost. Nekad su ljudi vjerovali da se karnevalom tjeraju zli duhovi i zima, no danas je on zauzeo drugi smisao – zabava, zabava i zabava! Mala djeca ih obožavaju, velika djeca jedva čekaju, a priznajte i vi, roditelji, ne propuštate priliku da na kratko postanete netko drugi! Naravno,  jer ovo je idealna prilika da se opustite, ne marite što će drugi reći, a to se zove sloboda.

Najslađe dječje muke tada su naravno, u što se maskirati. Mornar, vila, superman, kauboj, princeza, ili možda neki lik iz crtića? Naravno, što bi dijete željelo biti na jedan dan ako ne njegov/njezina omiljeni lik iz crtića, bajke ili neko od zanimanja koje žele raditi kad odrastu. Zbog toga djeca tim ulogama pristupaju „ozbiljnije“ i potpuno se užive u njih. To je vrijeme kada mogu oživjeti svoju maštu i uživati u slobodi.

Osim što mogu na jedan dan postati netko drugi, djeci je to idealna prilika za uviđanje nekih vrijednosti poput druženja, igre, ravnopravnosti. Dok su u maškaranoj euforiji, sve teče lakše, neće se naljutiti na cvijetić, kauboja ili buba-maru.

Evo gdje se diljem Hrvatske najbolje luduje pod maskama:

Rijeka je prijestolnica hrvatskih maškara. Ovaj grad njeguje dugu tradiciju karnevala, koji se sastoji od fešti, manifestacija, bala, koncerata, a sve završava velikom povorkom. Jedan od omiljenih događaja na riječkom karnevalu je naravno – dječji karneval. Mnoštvo slatkih malih skupina, prolazeći gradom svake godine, uspijevaju razbiti ravnodušnost i onima koji ne preferiraju maškare i uljepšaju im dan.

Karnevalsku zabavu nećete izbjeći ni ako otputujete južnije; one su popularne i u dalmatinskim gradovima i otocima.

Split ima vrlo bogat krnjevalski program. „Splitski krnjeval“  jedan je od najstarijih karnevala ovog podneblja. Pored mnoštva zabava, radionica, tematskih partyja i salse, djecu možete odvesti i na dva dječja maskenbala. A ono što nemate prilike vidjeti u drugim gradovima su „Paškare“ – maskenbal za pse!

Na otoku Lastovu, „Lastovski poklad“ je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro. Tijekom cijelog pokladskog razdoblja, tu se održavaju „bali“, odnosno plesovi, predstava uz narodnu muziku, narodnu nošnju i maske. Posljednji dani karnevala, slikovito nazvani; pretili četvrtak,  nedjelja i ponedjeljak donose najviše aktivnosti, a „pretila nedjelja“ je rezervirana za dječji maskenbal. Dio programa održava se i u Šibeniku, pa je tako dostupniji većem broju ljudi. Evo idealne prilike za maškarani, edukativno – zabavni izlet s mališanima.

Na samom jugu lijepe naše, „Dubrovački karnevo“ traje nešto kraće, ove godine će to biti od 9. do 13. veljače. Glavne zvijezde dubrovačkog  karnevala su mladi i djeca, za koje je rezervirana duga pozornica – Stradun. Po završetku manifestacije bira se i najbolja maska.

Zabave neće nedostajati ni u zagrebačkoj županiji, gdje se u više gradova održava karneval/fašnik.

U ovom je dijelu hrvatske najpoznatiji „Samoborski fašnik“. Samobor zaista pruža bogat program od 2. do 13. veljače. Na više lokacija u gradu odvijat će se razne aktivnosti; od koncerata, plesa na klizalištu, metloboja do minigolfa. Grad si je dao truda oko organizacije dječjeg programa koji će u dva vikenda djeci pružiti puno zanimljivih aktivnosti. Jedna od njih je i Srakafest; ulične predstave, pantomimičari, bubnjari i dječji zborovi. A tu je i nešto za cijelu obitelj – izbor najbolje obiteljske maske.

Velika Gorica će otvoriti svoj „Turopoljski fašnikturopoljskom trkom na kojoj mogu sudjelovati djeca i odrasli. Trka je sastavljena od nekoliko izazova, a cilj je uzeti ključeve grada od Fašnika.

Nemojte misliti da na istoku ne znaju za maškare. U baranjskom Petrovom Selu njeguje se tradicija „Petračkih buša“ za koje se vjerovalo da plaše zimu. Tu se od 2. do 13. veljače održavaju „lipe buše“, „strašne buše“, a za djecu najbitnije – „male buše“.

Nadamo se da smo vam uspjeli dočarati koliko će veselo biti diljem Hrvatske sljedećih dana, no najbolje ćete se u to uvjeriti sudjelujući na nekom od karnevala.

Maškare su idealna prilika za bijeg od svakodnevne rutine i briga. Na kraju krajeva, sa maskom ili bez nje, ipak je važnije što je iza „maske“, unutar nas. Zato, odjenite dobro raspoloženje i zaplešite na karnevalu! Na kojoj se god maškaranoj zabavi nađete, vjerujemo da ćete uživati.

Jelena Ivančić

Oglas

Komentiraj

komentari