Kapetanica Kristina Mlinarić poručuje: “Slijedite svoje snove i želje, a uz trud i rad sve je moguće!”

Donosimo intervju prve kapetanice zrakoplova u Hrvatskoj, žene koja ima  ured s najljepšim pogledom!

 • Kako se osjećate kao kapetanica zrakoplova?

Zapovijedanje zrakoplovom tj.biti kapetanica zrakoplova daje mi osjećaj neopisivog zadovoljstva, prije svega jer je to vrhunac karijere, plod dugotrajnog rada, učenja te odricanja, kako mene tako i moje obitelji.

Biti kapetanica znači odgovornost za naše cijenjene putnike, posadu te Croatia Airlines.

 • Visina Vam nije problem, ali svatko ima neku fobiju, koja je Vaša?

Ne mogu reći da imam fobije, nego trenutne brige. Sve su vezane za mog sina, koji je s nepune 4 godine pravi nestaško… Brinu me ozljede, brinu me bolesti koje svako vrtićko dijete mora preboliti….zapravo imam brige kao i svaka majka malog djeteta.

 • Izjavili ste da ste još s 13 godina htjeli postati pilotkinja, ima li još nešto što ste silno željeli biti ili raditi?

Prije moje letačke karijere bila sam zaljubljenik u rukomet, koji sam profesionalno igrala 17 godina (ako se 2.hrvatska liga smatra profesionalnom:)). Mogu reći da se ponosim uspjehom koji sam na tom području postigla, a najveći uspjeh u sportu su ljudi koje upoznate i prijateljstva koja sklopite.

Jednog dana sam jednostavno morala odluciti sto ću …ljubav prema letenju je definitivno prevagnula.

 • Probajte nam opisati kako se osjećate dok letite, što je Vama čarobno?

Što je čarobno? Nebeska prostranstva, ured s najljepšim pogledom, radno mjesto na kojemu susrećete različite profile ljudi, posao koji nije monoton i to zbog linija koje pokriva Croatia Airlines te posada s kojima surađujem.

 • Opišite nam kako je to bilo kada ste prvi put upravljali zrakoplovom?

Prvi put sam upravljala Cessnom 150 sa 16 godina i te trenutke zauvijek ću pamtiti po “leptirićima” koje sam osjećala zbog velikog ushićenja. Jednostavno, osjećala sam se sretno jer to je bio početak, putokaz što želim postići, odnosno da želim biti pilot zrakoplova.

 • Što Vam je bilo najteže svladati tijekom obuke?

Svaka obuka iziskuje određenu žrtvu, puno učenja i rada.Zadnja obuka za kapetanicu zrakoplova Dash 8 -Q400 bila mi je najteža jer sam imala najmanje vremena za učenje, a pritom nisam željela zapostaviti obiteljske obaveze. Ipak sam, prije svega, majka, žena i domaćica…Tijekom 18 dana provedenih na simulatorskom treningu u Torontu moju je ulogu preuzeo suprug. Simulatorske sekcije traže pripremu i koncentriranost, osobito za moguće krizne situacije kao što su otkazi pojedinih sustava zrakoplova, a na simulatoru uvježbavamo takve situacije jer moramo biti spremni odraditipredviđene procedure u svakom trenutku.

 • Da li je bilo predrasuda prema Vama i od koga?

Nemogu reći da sam bila svjedok ikakvih predrasuda i tijekom svih školovanja imala sam isti tretman kao i muške kolege. Mislim da su žene već odavno dokazale i pokazale da mogu biti jednako uspješne kao i muške kolege u skoro svim zanimanjima. U 21. stoljeću ne bi trebalo biti predrasuda.

 • Danas je teško uskladiti poslovne i privatne obaveze, kako Vi uspjevate sa prepunim rasporedom? Tko Vam je bio najveća podrška, a tko najmanja?

Najveća mi je podrška obitelj,a prije svega suprug. Da nije preuzeo obiteljske obaveze na sebe, nebih mogla napredovati u karijeri. Sestra i šogor, uz svoje dvoje male djece,također nam vrlo često pomažu oko našeg sinadok smo na poslu. Ne smijem zaboraviti baku i djedove. Zbog toga što i suprug radi u smjenama moramo imati niz pomagača, jer bez njihove pomoći bi bilo nezamislivo “ganjati” karijeru uz malo dijete kod kuće.

Posao letačkog i kabinskog osoblja zrakoplova je takav…katkad nas nema doma da pomazimo dijete prije spavanja, ali to je žrtva na koju smo pristali. No zato slobodne dane posvećujemo obitelji i prijateljima.

 • Da možete nešto poboljšati u načinu poslovanja u svojoj kompaniji, što bi to bilo?

Croatia Airlinesu želim uspješno poslovanje u budućnosti, širenje flote zrakoplova i, sukladno tome,povećanje broja linija.

 • Što biste savjetovali budućim kolegicama?

Jednostavno slijedite svoje snove i želje, a uz trud i rad sve je moguće.

 • I za kraj nam recite koji Vam je najdraži film TOP GUN ili….? I ako je TOP GUN, radi li se o Tom Cruisu kojem je predobro stajala kožna pilotska jakna  ili Vas je više fascinirao F- 14 Tomcat?

hmhm Tom Cruise nije moj tip …doduše u to vrijeme sam bila poprilično mlada i film mi je bio dobar…danas, ne znam baš…neke filmove davno prerastete.

Razgovarala: Ana Mišić

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar