Kliničkom bolničkom centru Zagreb 296.000 kuna za nabavu opreme

U sklopu humanitarnog projekta “Činim dobro svaki dan” do sada prikupljeno više od devet milijuna kuna

Zagreb, 27. travnja 2017. – PBZ Grupa donirala je Kliničkom bolničkom centru Zagreb 296.000 kuna u sklopu programa “Praćenje djece s neurorizicima” Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Donirana sredstva omogućila su nabavku suvremenog UZV uređaja, pregradnih stijena te aparata za precizno doziranje lijekova u novorođenčadi s neurorizikom za Kliniku za pedijatriju KBC-a Zagreb. Ova donacija dio je projekta “Činim dobro svaki dan”, kojim je u posljednjih devet godina prikupljeno više od devet milijuna kuna namijenjenihdobrobiti djece i mladih u Hrvatskoj.

Projekt „Praćenje djece s neurorizicima“ pokrenulo je Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske 2007. godine. Djeca s neurorizicima su djeca čije majke su imale različite komplikacije u trudnoći, porodu ili djeca koja su imala komplikacije neposredno poslije rođenja, a radi se o oko 10% novorođenčadi, od čega je oko 3% visokoneurorizične djece. Na razini Hrvatske to znači da se svake godine potencijalno rađa oko četiri tisuće neurorizične djece, odnosno oko 1.000 visokoneurorizične djece. Kod takve djece postoji opasnost od razvoja cerebralne paralize, mentalne retardacije, poremećaja u govoru, motorici, koncentraciji i učenju, a pravovremena dijagnostika i habilitacija mogu spriječiti razvoj bolesti. Zbog toga je Klinički bolnički centar Zagreb donirana sredstva, između ostaloga, iskoristio za nabavu najnovijeg ultrazvučnog uređaja.

Klinički bolnički centar Zagreb najveća je bolnička ustanova u Republici Hrvatskoj, dok je Klinika za pedijatriju prva u ovom dijelu Europe započela s primjenom najmodernijih dijagnostičkih uređaja. Zavod za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu Klinike za pedijatriju godišnje zbrinjava 300-350 životno ugrožene novorođenčadi iz svih dijelova Hrvatske. Zavod je jedinstvena ustanova u zemlji koja je u stanju tijekom 24 sata 365 dana u godini osigurati najdiferentnije metode dijagnostike i liječenja (hemodijaliza, ECMO, svi modaliteti strojnog prodisavnja i dr.). Godišnje se u Zavodu liječi oko 150 nedonoščadi, od kojih je 60-ak rođeno s rodnom masom <1500 g (četvrtina od ukupnog broja rođenih s RM <1500 g u RH godišnje) i koji se u većini slučajeva strojno ventiliraju zbog zatajenja disanja. Ostalo su djeca rođena sa životno ugrožavajućim prirođenim anomalijama, novorođenčad s teškim perinatalnim infekcijama, ranim hipoksično-ishemijskim oštećenjem mozga, metaboličkim bolestima itd.

“Zavod za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb u suradnji s Hrvatskim institutom za istraživanje mozga već niz godina sudjeluje u znanstvenom projektu ranog prepoznavanja perinatalne lezije mozga magnetskom rezonancijom u najnezrelije nedonoščadi (<32 tj. trajanja trudnoće, <1500 g rodne mase), s ciljem razumijevanja nastanka oštećenja i pronalaženja novih metoda liječenja ali i prevencije kasnijeg motoričkog i neurorazvojnog deficita. Donacija ovog aparata bit će od velike pomoći te ćemo ga koristi upravo u tu svrhu”, istaknuo je prof.dr.sc. Jurica Vuković, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb.

„KBC-u Zagreb pacijent je u središtu pažnje, a osobito oni najmlađi, tako da je ovom donacijom PBZ Grupe Klinici za pedijatriju omogućena najbolja dijagnostika i liječenje najmanjih bolesnika. Iskreno zahvaljujemo PBZ Grupi na zaista vrijednoj i korisnoj donaciji”, istaknuo je prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb.

“Drago mi je da smo putem našeg projekta “Činim dobro svaki dan” i American Express kartice sa srcem pomogli i Kliničkom bolničkom centru Zagreb omogućivši njegovim najmlađim pacijentima kvalitetniju zdravstvenu skrb. Društveno odgovorno poslovanje temeljno je načelo poslovanja Privredne banke Zagreb i cijele PBZ Grupe, što smo potvrdili brojnim donacijama i humanitarnim aktivnostima. Među njima se posebno ističe projekt “Činim dobro svaki dan” i American Express kartica sa srcem, koje smo kreirali kako bismo dugoročno i kontinuirano, iz dana u dan, pomagali djeci i mladima diljem Hrvatske. Ispunjava nas zadovoljstvom da smo putem ovog projekta, doniravši raznu opremu i suvremene medicinske uređaje za ukupno 29 bolnica i domova socijalne skrbi, pomogli brojnoj djeci diljem Hrvatske”, istaknuo je Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda.

Svečanom uručenju donacije prisustvovali su doc.dr.sc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik predsjednice RH za zdravstvo i sport; Tomislav Dulibić, državni tajnik;  prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb; prof.dr.sc. Jurica Vuković, predstojnik Klinike za pedijatriju; Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda te brojni drugi ugledni uzvanici.

Oglas

Komentiraj

komentari