Klinika za dječje bolesti Zagreb otvorila vrata svoje učionice budućnosti

Projektu Učionica budućnosti u Hrvatskoj se, nakon nekoliko osnovnih škola i gimnazija diljem Hrvatske, pridružuje i prva škola u bolnici. Ovaj tjedan su se otvorila vrata učionice u sklopu Klinike za dječje bolesti Zagreb, Klaićeva 16 i na Zavodu za hematologiju i onkologiju „Dr. Mladen Ćepulić“, Ilica 197, a projekt su zajednički realizirale Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i tvrtka Samsung Electronics, uz tehničku podršku tvrtke Storm Computers.

– Ova vrijedna donacija, izrazito je značajna, jer ne samo da smo bolesnoj djeci „doveli školu“, već smo sada u mogućnosti, virtualnim putem, njih odvesti u njihove matične škole i razrede, kako bi barem povremeno sa svojim školskim prijateljima mogli pratiti nastavu u svom razredu. Na ovakav način bolesnoj djeci, pa i onoj najteže bolesnoj, šaljemo jasnu poruku da od njih očekujemo da ozdrave i da se zaista s lakoćom vrate u svoje okruženje – naglasio je prof. dr. sc. Zoran Bahtijarević, v.d. ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Ovaj projekt omogućit će interaktivno učenje uz podršku najnovijih informacijskih tehnologija za sve učenike koji su dugotrajno hospitalizirani, kako na odjelu pedijatrije Klinike, tako i na odjelu pedijatrijske onkologije. Riječ je o prvim učionicama ove vrste, koje za cilj imaju pomoći bolesnoj djeci premostiti svakodnevne prepreke i osjećaj izdvojenosti. Nastavu s učenicima, dok su na liječenju, izvode učitelji Osnovne škole Izidora Kršnjavog u Zagrebu. Valja naglasiti da oko 1500 učenika godišnje pohađa Školu u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

– Svrha Škole u bolnici je hospitaliziranoj djeci olakšati odvojenost od obitelji i škole, umanjiti stres od hospitalizacije, omogućiti kontinuitet u usvajanju nastavnih sadržaja, učiniti dane u bolnici zanimljivijim, kraćim i sadržajnijim i omogućiti im što lakši povratak u matičnu školu nakon završetka liječenja. Ovaj hvalevrijedan projekt omogućit će interaktivno učenje, između učenika u bolnicii njegove matične škole, kao i komunikaciju s roditeljima uz podršku najnovijih informacijskih tehnologija – rekla je Lidija Sosa Šimenc, ravnateljica Osnovne škole Izidor Kršnjavi.

Ovisno o zdravstvenom i psihofizičkom stanju svakog pojedinog učenika (individualizirani rad), nastava se izvodi u skupinama u učionici i individualno – u bolesničkim sobama za učenike koji moraju ležati u krevetu, uz primjenu suvremenih nastavnih metoda, sredstava i pomagala.

Škola u bolnici je prva od 12 Škola u bolnici u Republici Hrvatskoj koja je uvela e-dnevnik za bolničke razredne odjele, te je tako postigla bržu i bolju suradnju s matičnim školama. Kao pomoć u nastavi, koristit će tablet računala, a zahvaljujući video-vezi moći će pratiti nastavu na daljinu, povezivanjem sa svojim matičnim školama diljem Hrvatske.

– Izuzetno me raduje što, u suradnji s CARNetom i Stormom, danas otvaramo ovu prvu Učionicu budućnosti u sklopu škole u bolnici. Naša želja je pomoći djeci diljem svijeta, kroz stvaranje pozitivnih promjena i svakodnevice pune mogućnosti.– dodao je Milan Vujović, direktor marketinga regionalnog predstavništva tvrtke Samsung Electronics.

U sklopu projekta, dodatnu pomoć u radu Klinici za dječje bolesti Zagreb pružila je i tvrtka Storm Computers, donacijom HDTV monitora, pisača, desktop i „All-in-One“ računala. Tvrtka je prepoznata kao partner u dizajnu i implementaciji rješenja učionice budućnosti, a podršku je pružila i kroz edukaciju nastavnika o korištenju instalirane opreme.

– Naša je vizija budućnosti i naš cilj, omogućiti što većem broju učenika pristup suvremenoj opremi u nastavi. Uporabom tehnologija pomičemo granice i razvijamo vještine rada u modernom tehnološkom okruženju od malih nogu. I u Klinici za dječje bolesti smo realizacijom ovog projekta ostvarili dio cilja.  Želja mi je da se ovim iskustvom svi ohrabrimo, kako bismo postali više uključeni u stvaranje nove dimenzije obrazovanja. Nadam se da će oprema i učionica budućnosti uvelike olakšati učenje za dječicu pacijente Klinike i olakšati im boravak na liječenju. Hvala ravnatelju Bahtijareviću, ravnateljici Sosa Šimenc, ravnatelju CARNeta g. Staniću, kolegama iz Samsunga što ste odabrali nas kao tvrtku partnera na ovom projektu. Kako je ravnatelj Bahtijerević spomenuo, ovo je prva učionica i donacija no sigurno nije i zadnja. Započeli smo dobru priču i tako koračamo dalje – zaključio je Tomislav Kraljik, direktor tvrtke Storm Computers.

Prva Učionica budućnosti otvorena je u rujnu 2013. godine u Osnovnoj školi Kamešnica, Otok,  u suradnji CARNeta i Samsunga, uz tehničku potporu tvrtke Storm Computers, a nakon nje projektu su se pridružile i osnovne škole i gimnazije u Bjelovaru, Gunji, Koprivnici, Popovači i Zagrebu.

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari