Koliko se ‘mala laž’ udomaćila kod roditelja

Istraživanje provedeno u Britaniji dalo je poražavajuće rezultate o iskrenosti roditelja. Ne radi se o tzv ‘teškim lažima’ već bolje reći, izbjegavanju istine da se ‘dobije na vremenu’. Naravno, pretjerane štete od toga nema, ali kako se kaže, ‘mala laž tjera veliku’, pa uvijek postoji mogućnost da posegnemo u određenom trenutku za nečim što nije u redu i ozbiljno ugrozimo istinu.

Roditelji lažu svojoj djeci u prosjeku 100 puta godišnje, iako svakodnevno djeci govore da to ne smiju raditi. Britansko istraživanje pokazalo je da 90 posto roditelja pokušava naučiti djecu da je laganje pogrešno iako i sami redovno lažu. Jedan od tri roditelja laže i učiteljima svoje djece, a dvije trećine roditelja priznaje da koristi djecu kao izgovor za kašnjenje ili bijeg kući s neke zabave.

Primjeri su benigni, ali potencijalna su opasnost, ako prođu ‘nekažnjeno’,  da se ‘udomaće’ kao normalan način ophođenja, pa naš odgoj o ne laganju ubrzo može pasti u vodu kad nas djeca u tome, jednog dana ulove. Ne kaže se uzalud, ‘u laži su kratke noge!’

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari