Laž nije dobra iako je roditelji često koriste

Istraživanje u kojemu je sudjelovalo zavidan broj roditelja otkrilo je, kako velika većina svoju djecu uči, da lagati nije dobro, ali da su tijekom vremena odgajanja ipak koristili neke sitne laži.


Iskrenost je vrlo složeno područje koje djeca moraju naučiti, a roditeljima je to teško. Roditelji bi morali ozbiljno razmisliti o svome ponašanju i zapitati se u kojim situacijama trebaju lagati djeci i trebaju li uopće lagati. Iako roditelji imaju brojne razloge zbog kojih lažu djeci, pokazalo se da su ipak dva motiva dominantna: utjecaj na dječje ponašanje i potreba da se djeca bolje osjećaju.
Među bezazlenije laži ulazi uvjeravanje djece da postoji Djed Mraz, ali postoje i laži koje djeci štete. Riječ je o neistinama koje se djeci govore kada ne žele pojesti određenu hranu pa ih se plaši čudovištima koja će doći po njih. Štetne laži su i one koje manipuliraju dječjim emocijama, a događaju se kada netko blizak umire pa se djecu želi zaštititi i govore im se besmislene stvari.
Apsurd je što bez obzira na svoje ponašanje roditelji ipak žele naučiti djecu da je iskrenost važna u životu. Žele im prenijeti poruku da je laganje loše. Istraživanje je otkrilo da su djeci najviše lagali oni roditelji koji su svoje malene i najviše uvjeravali da je laganje loše.
Stručnjaci navode da je jasno da roditelji ne mogu uvijek biti iskreni, ali napominju da bi se ipak trebali više potruditi kako bi djeca razvijala istinito govorenje.
Laž svakako nije dobra, čak ni onda kad znamo da ‘istina boli’, jer u nama stvara nestvarne slike, koje proizvode daljnje nestvarne slike i situacije, pa se začas nađemo u velikim problemima, daleko većim nego što su bili kad smo posegnuli za ‘sitnom, bezazlenom i malom’ laži.
M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari