Maksimirski vuk i vučica dobili tri mladunca

13. lipnja 2018. – Maksimirski vukovi dobili su mlade. Četverogodišnjem mužjaku koji je u Zagreb stigao iz Češke, te dvogodišnjoj ženki koja je došla iz Rumunjske, ovo je prvo leglo.

„Mladunci imaju oko šest tjedana. Na ulazu u jazbinu uočili smo prvo dva, a potom i trećeg vučića. Kojeg su spola, znat ćemo tek za mjesec dana kada će se početi više odvajati od majke i istraživati okolinu. Do tada trebaju biti zaštićeni od svakog nepotrebnog uznemiravanja, pa i nas koji se o njima brinemo“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Europski vuk (Canis lupus lupus) veličanstvena je zvijer. Na mitove i legende o njemu nadovezala su se djela mnogobrojnih književnika. Podloga za to nađena je u njihovoj prirodi.

Vukovi žive u čoporima koji mogu imati do 36 jedinki, a veličina čopora ovisi o količini raspoložive hrane. Čoporom vlada stroga hijerarhija. Na čelu su mu alfa mužjak i alfa ženka. Samo oni imaju pravo na razmnožavanje. Mjesto u čoporu definira i pravo na pristup hrani. Prvo jedu najvažniji.

Jedan čopor može vladati teritorijem od čak 13.000 kilometara četvornih, a u trku vukovi mogu doseći brzinu od 70 kilometara na sat. Nastanjuju različita područja Europe, Azije te Sjeverne Amerike – od pustinja preko tundri do šuma.

Ženke su gravidne dva mjeseca, a kad mladunci dođu na svijet, o njima se brinu svi članovi čopora.

U prirodi vukovi mogu doživjeti šesnaest, a u zoološkim vrtovima dvadeset godina.

U Hrvatskoj su vukovi zakonom zaštićeni. Točnog podatka o njihovoj populaciji nema, ali se procjenjuje da ima dvjestotinjak jedinki.

Zoološki vrt grada Zagreba promiče zaštitu hrvatskih zvijeri – vuka, medvjeda i risa. Nedavno je sudjelovao u uspješnoj reintrodukciji risa Martina u prirodu, a za hrvatske zvijeri koje žive u Maksimiru, namjerava izgraditi nove nastambe.

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar