Mala zebra posjetiteljima Zoološkog vrta oduzima dah

24. travnja 2018. – Zebra Sabina postala je mama! U nedjelju, na Svjetski dan planeta Zemlje, na svijet je donijela zdravo mladunče koje je već nakon petnaest minuta uspješno stalo na svoje noge.

U međuvremenu je napravilo i prve korake, a nestabilan hod iz sata u sat postaje sve sigurniji. Za sada u stopu prati majku što zbog sisanja mlijeka, a što zbog sigurnosti. Naime, prvih dana mlado je uz majku daleko od drugih zebri kako bi ju naučilo prepoznavati vidom, njuhom i sluhom. Iako tata Gustav štiti krdo, mama je prvi red zaštite.

Simpatičan mališan, podrijetlom iz Afrike, još nema prepoznatljiv crno-bijeli uzorak. Naime, na bijelom se krznu sada ističu smeđe pruge.

„Najmlađi član zagrebačke obitelji zebri u trenu je postao ljubimac djelatnika i posjetitelja Zoološkog vrta. Ne znamo još kojeg je spola. Pretpostavlja se da je ženka, no sa sigurnošću ćemo to utvrditi tek kada se počne odvajati od majke. U ovom razdoblju naš je posao poštivati prirodu“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Gravidnost grantove nizinske zebre traje nešto više od godinu dana, a mladunče zebre pri okotu ima tridesetak kilograma. Ženka okoti najčešće jedno mlado svake dvije godine.

U Zoološkom vrtu grada Zagreba prošlo je mladunče zebre na svijet došlo 2015. godine. Tata Gustav ponosan je na svoje potomstvo, a na njegovu obitelj ponosni su i djelatnici Vrta. Naime, prije mladunčeta iz 2015. godine u Maksimiru nije bilo mladunaca zebre više od deset godina.

Pred novim mališanom za nekoliko je dana novi izazov. Tada će početi pasti travu.

Odrasla jedinka može doseći težinu od tristo kilograma te duljinu tijela od 246 centimetara.

U prirodi zebre žive dvadesetak, a u zoološkim vrtovima gdje su zaštićene od grabežljivaca poput lavova i hijena, čak četrdesetak godina.

Oglas

Komentiraj

komentari