Mamografija povodom Dana žena

Na Dan žena počinju prijave za besplatno mamografsko snimanje za žene starije od 40 godina u sklopu javno-zdravstvene akcije povodom obilježavanja 20. Dana narcisa u Zagrebu. Pregledi će se obavljati 19. ožujka na Trgu bana Jelačića.

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatska liga borbe protiv raka organiziraju javno-zdravstvenu akciju 19. ožujka, na Trgu bana Jelačića, od 10.00 do 14.00 sati povodom obilježavanja 20. Dana narcisa.

Dan narcisa se već tradicionalno 20 godina obilježava, uoči proljeća, kao dan borbe protiv raka dojke. Glavni cilj ove javno-zdravstvene akcije je osvijestiti što više žena o važnosti redovitih mamografskih pregleda, ali i pružiti im savjete te potrebnu pomoć u borbi s ovom opakom bolešću. Upravo danas na Dan žena, pravi je trenutak da se žene osvijeste o važnost vlastitog zdravlja te se prijave na mamografski pregled.

Zahvaljujući projektu „Preventivna mobilna mamografija na području Grada Zagreba“ Zagrepčanke od četrdesete do četrdeset i devete godine, ali i one starije od šezdeset godina, koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke, mogu besplatno obaviti mamografski pregled.

Za sudjelovanje u ovoj javno-zdravstvenoj akciji  potrebno se unaprijed naručiti na brojeve telefona Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“– 01/46-96-309 i 01/46-96-347.

Mamografija je slikovna dijagnostička metoda u otkrivanju malignih bolesti dojke ranih stadija te se preporuča ženama starijim od četrdesete godine života. Zahvaljujući mamografiji moguće je otkriti rak dojke u razdoblju od jedne do tri godine prije no što ga žena može napipati, a također otkriva rak koji je premalen da bi se našao kliničkim pregledom. Ako se rak dijagnosticira u ranom stadiju, tada je petogodišnje preživljavanje u 96% slučajeva.
A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari