Maši Kolanović dodijeljena Nagrada Europske unije za književnost

Za zbirku priča ‘Poštovani kukci i druge jezive priče’ u izdanju Profila mladoj hrvatskoj književnici Maši Kolanović dodijeljena je Nagrada Europske unije za književnost, objavljeno je na službenoj stranici European Prize for Literature (EUPL).

Nagrada Europske unije za književnost dodjeljuje se od 2009. godine autorima iz 41 zemlje koje sudjeluju u programu EU Kreativna Europa, a uz Mašu Kolanović ove je godine još 12 dobitnika iz 12 zemalja: Bosne i Hercegovine, Cipra, Danske, Estonije, Njemačke, Kosova, Belgije, Luksemburga, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Norveške i Španjolske.

Svaki dobitnik dobiva novčanu nagradu te značajnu međunarodnu promociju i vidljivost.

Do sada je organizirano 11 dodjela Nagrade Europske unije za književnost kojom su nagrađena 122 pisca.

Laureate za 2020. godinu za svaku zemlju odabrao je nacionalni žiri književnih stručnjaka. Ovo je prvi puta zbog pandemije koronavirusa da je proglašenje dobitnika provedeno online.

Dobitnicima su čestitali Mariya Gabriel, povjerenica EK za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade, i hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

„Dalekosežan učinak književnosti u svakodnevnom životu i njezin društveni značaj koji prepoznajemo iz dana u dan, odražava se u nagradi Europske unije za književnost. Kroz sve dosadašnje dobitnike ove vrijedne nagrade, ali i čitajući prijevode drugih nagrađenih djela lokalnih izdavača, Hrvatska je imala priliku svjedočiti o snazi ljepote suvremene europske književne riječi, kao i važnosti dijeljenja novih, različitih, nepoznatih ideja i perspektiva. Uz ovogodišnje Europsko predsjedništvo, koje je neočekivano više obilježeno pandemijom COVID-19 koja je utjecala na sve ranije planirane aktivnosti, a koje su uključivale izuzetno bogat kulturni program u Europskim zemljama i šire, Hrvatska se pridružuje potpori organizaciji i ponovnom dodjeljivanju nagrada, kao i svojim doprinosom kroz izbor i predstavljanje svojih najzanimljivijih književnih glasova“, rekla je Nina Obuljen Koržinek.

Dodjelu nagrade Europske unije za književnost organizira Europska komisija u suradnji s Europskom federacijom knjižara, Europskim vijećem pisaca i Federacijom europskih izdavača.

Maši Kolanović ovo je druga nagrada za zbirku priča „Poštovani kukci i druge jezive priče“. Na Pulskom sajmu knjiga ova zbirka dobila je nagradu „Libar za vajk“.

O autorici:

Maša Kolanović (Zagreb, 1979.) radi kao docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na istome je fakultetu diplomirala kroatistiku i komparativnu književnost te doktorirala. Do sada je objavila niz autorskih članaka o književnosti i popularnoj kulturi, knjige fikcije: „Pijavice za usamljene“ (Studentski centar, Zagreb, 2001.); „Sloboština Barbie“ (V.B.Z., Zagreb, 2008.); „Jamerika: trip“ (Algoritam, Zagreb, 2013.) te studiju „Udarnik! Buntovnik? Potrošač…: popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije“ (Naklada Ljevak, Zagreb, 2011.). Njezina knjiga „Sloboština Barbie“ prevedena je na njemački (Underground Barbie, Prospero Verlag, Berlin-Münster, 2012.). Uredila je zbornike „Komparativni postsocijalizam: slavenska iskustva“ (FF Press i Zagrebačka slavistička škola, Zagreb, 2013.) te „The Cultural Life of Capitalism in Yugoslavia: (Post)Socialism and its Other“ (Palgrave Macmillan, New York, 2017., zajedno s D. Jelačom i D. Lugarić).

Autorica fotografije  je Sandra Vitaljić.

Oglas

Komentiraj

komentari