Maslinovo ulje dalmatinskih OPG-ovaca uz Zvijezdu do potrošača u cijeloj Hrvatskoj

U Marini kod Trogira započeo otkup ulja, kvalitetu utvrđuje stručnjakinja Zorica Jurišić

Najveća hrvatska tvornica ulja, Zvijezda, i ove godine otkupljuje ekstra djevičansko maslinovo ulje od maslinara koji su u sustavu registriranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG). Dio je to strategije poslovanja kojom se domaćim maslinarima pruža prilika izravno sudjelovati u regionalnom razvoju i edukaciji, te u borbi protiv sivog tržišta i nelegalnog plasmana proizvoda na tržište.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje domaćih maslinara uz pomoć Zvijezde na police će trgovina pod nazivom OL Maslina,  nasljednikom brenda OL Dalmatia.

Otkup ulja započeo je polovinom listopada i trajat će do sredine studenog, a odvija se na više punktova u Dalmaciji pri čemu se masline prerađuju u Uljari Bilaja u Marini kod Trogira.

Zvijezda od domaćih maslinara otkupljuje isključivo ekstra djevičansko maslinovo ulje, a zadovoljava li ono sve fizikalno – kemijske i senzorske pokazatelje kakvoće provjerava Zorica Jurišić, stručnjakinja za maslinova ulja iz Zvijezde sa 20-godišnjim iskustvom.

– Djevičansko maslinovo ulje jedan je od rijetkih prehrambenih proizvoda čija se tržišna klasifikacija ne temelji samo na bazi fizikalno-kemijskih pokazatelja pri čemu se određuju vrijednosti slobodne masne kiseline (SMK), peroksidni broj (Pb) i  K-vrijednosti već i na analizi senzorskih svojstava tj. okusa i mirisa. Okosnica poželjnih svojstava su pikantnost i gorčina, te miris po plodu masline, različitom voću, povrću i zelenilu. Vrijednosti spomenutih pokazatelja kakvoće moraju biti sukladni  zahtjevima tržišne kategorije – ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kaže Z. Jurišić dodajući kako je ulje koje Zvijezda otkupljuje nastalo je isključivo od svježe ubranih i zdravih plodova maslina sorti  oblica, levantinka, leccino i  pendolino. Masline moraju biti zdrave, brane u ranijoj fazi zriobe, te isti dan brane i prerađene, a svaka se šarža pomno pregledava.

Iako otkupne količine domaćeg ulja čine desetak posto ukupne količine Zvijezda ekstra djevičanskih maslinovih ulja, radi se o sustavnom i dobro promišljenom procesu približavanja vrhunskih ulja maslinovih ulja potrošačima s ciljem da  Hrvatska postane zemlja u kojoj se njeguje kultura vrhunskog maslinovog ulja.

– Dobra hrvatska ulja kakvoćom se mogu mjeriti s odličnim uljima iz drugih europskih maslinarskih zemalja. Međutim, naši glavni problemi u usporedbi sa svjetskim uljima su visoka cijena i to što gotovo iza svakog takvog uzorka stoje gotovo simbolične količine, premalene ne samo za svjetsko nego i za naše malo hrvatsko tržište, izjavila je Zorica Jurišić.

Ove godine otkup se odvija u Uljari Bilaja u dva pogona u dva pogona –  Svinca, kapaciteta 8 tona maslina u satu i Najevi, kapaciteta 4 tone masline u satu.

Masline se uglavnom beru ručno uz upotrebu različitih pomagala kao što češljevi i mali strojevi, a masline u uljaru pristižu u roku od 24 sata, dok je sam proces proizvodnje kompjuteriziran.

Prerada maslina u ulje odvija se u pet faza –  pranje plodova i uklanjanje nečistoća, mljevenje, miješanje, izdvajanje ulja iz maslinovog tijesta i na koncu slijedi odvajanje ulja od biljne (vegetabilne) vode.

Ulje se u zatim u Zagreb transportira u cisternama ili kontejnerima, nakon čega stiže na police trgovina.

O kvaliteti Zvijezdina ekstra djevičanskog maslinovog ulja govori i prestižna nagrada Povenjak 2017. za najbolje ulje koje se prodaje u hrvatskim trgovinama.

Oglas

Komentiraj

komentari