Mentalno snažno dijete-kako to postići?

Uzimajući u obzir da svakom djetetu treba pristupiti individualno i da će neki trebati više ili manje podrške u tome što rade, ovi će savjeti svejedno biti dobre niti vodilje za razvoj mentalno zdravog djeteta koje će se uspješno snalaziti u životu, bez obzira na to suočava li se s uspješnim ili frustrirajućim situacijama

Odgajanje mentalno jake djece ne znači da dijete neće plakati kad je tužno ili neće povremeno biti neuspješno. Mentalna snaga neće vaše dijete učiniti imuno na probleme, ali ga neće niti dovesti u situaciju da potiskuje svoje osjećaje. Zapravo, riječ je upravo o suprotnome. Mentalna snaga je ono što djeci pomaže da se lakše uzdignu nakon “pada”. Ona im daje motiv da nastave dalje čak i kad su ispunjeni sumnjom u sebe. Snažan mentalni mišić je ključ koji djeci pomaže da ispune svoje najveće potencijale. No da bi se takvo što uspjelo, zahtijeva od roditelja da zaobiđu uobičajene nezdrave roditeljske poteze.

U svojoj knjizi “13 stvari koje mentalno snažni roditelji ne rade” autorica Amy Morin nabraja nepoželjne prakse i navodi čime bi ih trebalo zamijeniti ako želite da vam se dijete nauči u budućnosti nositi i s najtežim životnim izazovima:

  1. Uloga žrtve

Izbacivanje djeteta s nogometne utakmice ili jedinica iz testa ne čine dijete žrtvom. Odbacivanje, neuspjeh ili nepravednost dio su života. Od samosažaljenja nitko nema koristi. Imajte razumijevanja da ih to može rastužiti, ali ih učite da bez obzira na to kako teške ili nepravedne bile okolnosti, oni uvijek mogu poduzeti pozitivne korake.

2. Osjećaj krivnje

Ne učite dijete da je osjećaj krivnje nešto što moraju izbjegavati. Djeca koja to nauče, neće biti sposobna nekome reći ne kad mu kaže “budi prijatelj i daj da prepišem od tebe” ili “da me voliš, ti bi to učinio za mene”. Pokažite djetetu da čak i ako se ponekad osjeća krivim – i svi dobri roditelji se katkad tako osjećaju – ne treba dopustiti da neugodna emocija prevlada nad donošenjem mudre odluke.

3. Djeca kao centar svijeta

Ako napravite da se cijeli vaš život vrti oko vaše djece, odrast će vjerujući da se i drugi trebaju prema njima tako ponašati. A uobražene odrasle osobe koje misle da imaju bogomdano pravo na sve, neće baš daleko dogurati, bar što se iskrenih i toplih odnosa tiče. Učite svoje djecu da se fokusiraju na ono što mogu ponuditi svijetu, radije nego na ono što mogu izvući iz njega.


4. Strahovi koji diktiraju izbore

Iako vas čuvanje djeteta pod “staklenim zvonom” može poštedjeti brojnih problema, preveliki oprez uči dijete da se strah mora izbjeći pod svaku cijenu. Pokažite djeci da je najbolji način da se pobijedi strah da se s njim suoče i odgojit ćete hrabre ljude koji nemaju problem s izlaskom iz svoje zone komfora.

5. Davanje prevelike moći djeci

Dopuštanje djeci da odlučuju što će obitelj jesti za ručak ili gdje će ići na odmor daje djeci više moći nego što je oni mogu razvojno podnijeti. Tretiranje djece kao da su jednaki roditeljima ili kao da su šefovi, zapravo im oduzima mentalnu snagu. Dajte svojoj djeci mogućnost da treniraju primanje uputa, slušanja stvari koje ne žele čuti i rade stvari koje ne žele uvijek raditi. Svakako im omogućite da odlučuju između jednostavnih odluka (koju šalicu žele, koju majicu i sl.), ali održavajte jasnu obiteljsku “hijerarhiju” u kojoj se znaju obaveze, pravila i odgovornosti pojedinih članova.

6. Očekivanje savršenstva

U redu je željeti da vaše dijete dobro obavlja svoje zadatke ili izvedbe, ali očekivati da to rade savršeno je pogrešno. Učite djecu da je u redu ne uspjeti uvijek, da je dobro i normalno da ne budu odlična u svemu što rade.
Djeca koja se trude biti najbolja verzija sebe, radije nego da budu najbolji u svemu, neće mjeriti svoju vrijednost u odnosu na to kako njih i njihove postupke vrednuju drugi ljudi.

7. Izbjegavanje odgovornosti

Puštanje djece da izbjegavaju svoje obaveze ili neke izvanškolske poslove kad budu stariji, može biti izazov. Vjerojatno biste svi željeli da vaše dijete ima bezbrižno djetinjstvo.
Ali djetetove obaveze, usklađene s njegovim uzrastom, nisu preopterećujuće za njega. Dapače, one pomažu da postane mentalno snažnija i odgovorna osoba.

8. Zaštita djece od boli

Frustriranost, tuga i tjeskoba dio su života. Dopuštanje da djeca iskuse te bolne emocije daje im mogućnost da se nauče nositi s neugodnim emocijama.
Budite svojoj djeci vođe i podrška kad se suočavaju s boli kako bi naučila vjerovati u svoju sposobnost da spremno prihvate neizbježne životne teškoće.

9. Osjećaj odgovornosti za djetetove osjećaje

Zabavljanje djece kad su tužna i smirivanje kad su uzrujana znači da preuzimate odgovornost za reguliranje njihovih emocija. Djeca trebaju postići emocionalnu kompetenciju (sposobnosti i vještine) kako bi naučila upravljati vlastitim osjećajima. Proaktivno učite djecu zdravim načinima kako se nositi s emocijama kako ne bi ovisili o drugima koji će to činiti za njih.

10. Prevencija grešaka

Ispravljanje djetetove zadaće iz matematike, dvostruko povjeravanje je li spakiralo svoju užinu i stalno podsjećanje na njegove obaveze neće mu biti usluga. Prirodne posljedice često su najbolji učitelji u životu.
Neka vaše dijete ima pravo na pogrešku i iskoristite ih da uči iz njih. Tako će odrasti u mudriju i snažniju osobu.

11. Kazna umjesto discipline

Kažnjavanje uključuje okolnosti u kojima djeca pate zbog nečeg što su pogrešno napravila. Disciplina ih, međutim, podučava kako da bolje postupe u budućnosti.
Odgoj djeteta koje se plaši da ne “upadne u nevolju” nije isto kao i odgajanje djeteta koje želi donositi ispravne odluke. Koristite posljedice koje pomažu djetetu da razvije samodisciplinu koja mu treba za donošenje boljih odluka.

12. Prečice za izbjegavanje neugodnih situacija

Iako popuštanje uplakanom djetetu ili obavljanje djetetovih obaveza umjesto njega čini život jednostavnijim u tom trenutku, te prečice dugoročno programiraju nezdrave navike kod djece.
Trenirajte odgađanje zadovoljstva i pokažite da možete odoljeti primamljivim “bržim rješenjima”. Naučit ćete ih da su dovoljno snažna da ustraju čak i kad žele odustati.

13. Gubljenje iz vida vlastitih vrijednosti

Mnogi roditelji ne usađuju vrijednosti koje smatraju važnima u svoju djecu. Umjesto toga, toliko su uhvaćeni u svakodnevni kaos da zaborave pogledati širu sliku.
Pripazite da redovito reflektirate stvari koje najviše cijenite i dat ćete svojoj djeci snage da žive smisleni život.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari