Mislite na srce svoga djeteta, prestanite pušiti!

Prema istraživanjima koja su proučavala utjecaj dima cigareta na mlade svih dobnih skupina i karakteristika, pasivno pušenje najviše šteti predškolcima i djeci s prekomjernom težinom.
Dim cigarete nije samo štetan za dječji dišni sustav, kako se to ranije smatralo. Podaci pokazuju da je vrlo važno pažnju posvetiti i kardiovaskularnim oštećenjima, a osobito kod najmlađe djece i djece s prekomjernom težinom. U prošlim studijama nisu uzeti u obzir faktori poput pretilosti. Otkriveno je da postoji veza između količine dima kojoj su predškolci izloženi i markera oštećenja žila. Ta je veza dva puta bila jača kod predškolaca koji imaju prekomjernu težinu. Pretili adolescenti izloženi pasivnom pušenju imali su dva puta snažnije oštećenje žila od djece normalne težine. Predškolci su imali četiri puta veći rizik za zdravlje od adolescenata u uvjetima izloženosti istoj količini dima.
Promjene koje su otkrili u ovim grupama djece iste su kao i promjene koje prepoznajemo kao rizik za obolijevanje od srčanih bolesti kod odraslih. To znači da neki aspekti srčanih bolesti u odrasloj dobi, mogu biti inicirani još u djetinjstvu.
Ovo istraživanje još je jedan dokaz važnosti prevencije i eliminiranja cigaretnog dima iz prostora u kojem borave djeca, kako bi se izbjeglo stvaranje preduvjeta za nastanak srčanih bolesti u odrasloj dobi.
M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari