Mladi umjetnici iz cijele Europe na Festivalu 36 Mountains po četvrti put

Zagreb, 28. kolovoza 2018.Međunarodni festival ilustracija 36 Mountains održat će se od 6. do 9. rujna na poznatoj lokaciji u galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika. HDLU-u će na tri dana postati kulturno-umjetničko središte gdje će biti predstavljeni inspirativni autorski radovi nekih od najutjecajnijih ilustratora iz Hrvatske i Europe. Novost je promjena prezentacijskog koncepta i da će se predavanja, radionice i izložba grafika održati i u galeriji Oris.

Jelene Bando koja je prije tri godine odlučila promijeniti način na koji se konzumira umjetnost i povezati publiku s djelima koja promatraju, izjavila je: „Temelj 36 Mountains festivala je njegova posvećenost crtežu i ilustraciji, a glavni dio festivala je blok izrađen u japanskom stilu kojeg svaki autor popunjava prema svojoj viziji. Izuzetno sam sretna što je javnost tijekom proteklih godina iskazala tako velik interes za ovim oblikom umjetnosti. I ovoga puta pripremamo novitete koji će podići festival na novu razinu tako da se zbilja veselim još jednom izdanju“.

Radove će predstaviti 22 autora odabrana na javnom natječaju za sudjelovanje na izložbi te 6 pozvanih umjetnika. U sastavu ovogodišnjeg žirija bili su organizatorica festivala Jelena Bando, ilustratorica Klara Rusan KLARXY i likovni kritičar Marko Golub. Umjetnici dolaze iz Hrvatske, Francuske, Italije, Danske, Nizozemske, Srbije, Crne Gore i Slovenije, a pored odabranih, na glavnoj izložbi sudjeluje i šest pozvanih, etabliranih umjetnika – grafiter Sarme, umjetnica Natalija Škalić, dizajner i ilustrator Ivo Matić, strip-autorica Ivana Armanini, ilustratorica Lisa Laubreaux te akademski slikar Damir Sobota.

Petak, 7. rujna, rezerviran je za pet predavanja, a u ulozi predavača naći će se grafiter Lonac, sarajevska umjetnica Imelda Ramović, grafički dizajner i ilustrator Srđa Dragović te kreativni direktor iz agencije 404 Fran Mubrin. Također, svi zainteresirani moći će posjetiti i kreativne radionice koje će se održavati u subotu, 8. rujna.

Ljubitelji umjetnosti, kulture i dobre zabave dobrodošli su posjetiti festival do nedjelje 9. rujna. Glazbeni program te vrijeme održavanja panela i radionica s umjetnicima možete potražiti na službenoj internetskoj stranici, a ulaz tijekom sva četiri dana trajanja je besplatan.
M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari