Mladima se nudi mogućnost osmišljavanja projekata što im može pomoći u zapošljavanju i karijeri!

Zagreb, 11. prosinca 2018. – Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku danas su u Zagrebu organizirali svečanu konferenciju u povodu službenog otvaranja programa Europske snage solidarnosti.
Konferenciju su otvorili ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije mr. sc. Antonija Gladović, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Milošević, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Ana Odak, pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak te voditelj predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević. Svi oni su govorima pružili uvid u program Europske snage solidarnosti, predstavili njegovu viziju i misiju te pojasnili važno mjesto koje zauzima u volontiranju nasljeđujući program Europske volonterske službe, ali i nadopunjujući ga novim mogućnostima.

„Osobita mi je čast u ime agencije svečano predstaviti ovako važan program kao što su Europske snage solidarnosti. On snažnije uključuje element solidarnosti i oplemenjuje prethodne programe. Mladi u dobi do 30 godina mogu sami volontirati u lokalnim ili europskim zajednicama, prijavljivati se u europske projekte putem kojih će sudjelovati u aktivnostima solidarnosti – pomažući osobe u nepovoljnijem položaju i poticati solidarnost na razini cijelog društva“, izjavila je tom prigodom mr.sc. Antonija Gladović.

„Europske snage solidarnosti novi su program Europske unije s vrlo konkretnim ciljem mladima osigurati čim više prilika, osobito onima s manje mogućnosti. Mladi iz Hrvatske imaju priliku okušati se u volontiranju i steći neprocjenjive osobne vještine, kompetencije i upoznati druge kulture. Aktivnim sudjelovanjem ostvaruje se neizmjerna korist za pojedince, ali i širu zajednicu. Mladima se nudi mogućnosti osmišljavanja projekata što im može biti i odskočna daska za zapošljavanje i karijeru“, istaknuo je u svom govoru Ivica Bošnjak. „Europska komisija je krenula u rujnu 2016. s inicijativom za Europske snage solidarnosti nakon govora o stanju Europske unije predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera. Diljem Unije vladala je velika nezaposlenost mladih. Shvatili smo da se nešto mora poduzeti na nivou cijele EU, željeli smo inicijativu baziranu na jedinstvu, a jedinstva bez solidarnosti nema“, izjavio je Branko Baričević.

Na konferenciji su dodijeljene i nagrade za najinkluzivniji Erasmus+ projekt u području mladih. Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Eurodesk mreža podupiru i promoviraju projekte koji uključuju sudionike koji se u svakodnevnom životu suočavaju s raznim preprekama i čiji učinak zahvaća veliki broj mladih s manje mogućnosti. Prvu nagradu osigurala je Udruga udomitelja i obiteljskih domova „Nada“ Ivanec s projektom „OpenYourHeart“. Druga je nagrada pripala Udruzi za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom – Zamisli; projekt Podrška studentima s invaliditetom, a treću je nagradu dobila Hrvatska škola Outward Bound; projekt: Colours of Europe.

U sklopu konferencije sudionici su imali priliku razgledati info sajam dobre prakse volontiranja u okviru EU programa „Volontiram“, na kojem su se predstavili primjeri dobre prakse s porukom pozitivnog učinka koji sudjelovanje u volonterskim projektima ima na organizacije, pojedince i širu zajednicu. Riječ je o šest udruga i dvije javne ustanove koje njeguju volontiranje i vrijednosti volontiranja: Dom za starije i nemoćne osobe Poreč, Hrvatska škola Outward Bound, Velebitska udruga Kuterevo, Ekocentar Latinovac, Krugovi – centar za savjetovanje, edukaciju i humanitarno djelovanje, Udruga IKS Petrinja, O.A.Z.A – Održiva alternativa zajednici i JU Pećinski park Grabovača.

Na panel-diskusiji „SOLIDARNOST – pojam, predrasude, očekivanja“ volonteri i stručnjaci iz područja volontiranja pokušali su približiti i pojasniti pojam solidarnosti kao noviteta i nadogradnje na prijašnje volonterske programe Europske unije. Govornici na panelu su bili Nives Ivelja, predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva i izvršna direktorica udruge MI iz Splita, Lejla Šehić Relić, dopredsjednica Europske mreže volonterskih centara i predsjednica udruge Volonterski centar Osijek, Fran Markulin, dobitnik Državne nagrade za volontiranje u 2017. godini, Partycja Pieniazek, bivša volonterka Europske volonterske službe i današnja projektna koordinatorica u Udruzi O.A.ZA iz Zagreba, i Dražen Klarić, voditelj ureda udruge Isusovačka služba za izbjeglice.

Na konferenciji su također dodijeljena i priznanja za informiranje mladih Eurodeskovim multiplikatorima. Eurodesk je europska informacijska mreža koja promiče Europske snage solidarnosti, Erasmus+ i ostale programe međunarodne mobilnosti.

Na samom kraju nagrada je pripala i Sindy Čolić, hrvatskoj autorici pobjednici Eurodeskovog natječaja Time to Move! Glavna je svrha kampanje Time to Move kroz brojna događanja, koja u Hrvatskoj organiziraju Eurodeskovi multiplikatori, upoznati mlade sa stotinama mogućnosti za sudjelovanje na međunarodnim projektima, istraživanju Europe ili stjecanju potrebnog iskustva za budućnost.

Europske snage solidarnosti novi su program Europske unije za razdoblje 2018. – 2020. kojim se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili u inozemstvu. Riječ je o projektima koji su od koristi zajednicama i građanima diljem Europe.

Mladi će kroz program graditi (svoje) zajednice, pružati podršku ranjivim osobama i skupinama građana te odgovarati na aktualne društvene izazove. Europske snage solidarnosti nadovezuju se na volontersku komponentu programa Erasmus+ Europsku volontersku službu, koju novi program zamjenjuje i nadograđuje dodatnim financiranjem volonterskih projekata te novim mogućnostima za provedbu stažiranja, zaposlenja i projekata solidarnosti. Financijska omotnica iznosi 340 milijuna eura za Europske snage solidarnosti i jačanje njihove pravne strukture kako bi 100 000 mladih moglo sudjelovati u aktivnostima programa do kraja 2020. godine. Komisija je već iznijela prijedlog za Europske snage solidarnosti nakon 2020. s proračunom od 1,26 milijardi eura kako bi se omogućilo da oko 350 000 mladih sudjeluje u aktivnostima solidarnosti.

Europska komisija je dan prije objavila novi poziv na podnošenje prijedloga za aktivnosti u okviru Europskih snaga solidarnosti. Za potporu aktivnostima mladih vezanima uz solidarnost 2019. bit će dostupno više od 96 milijuna eura. Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, izjavio je: „Otkad su osnovane prije gotovo točno dvije godine, Europske snage solidarnosti prerasle su u jednu od vodećih inicijativa EU-a kojom se mladima otvaraju prilike za pomoć potrebitim zajednicama i osobama. Ovim pozivom EU ponovno odgovara na spremnost više od 90 000 mladih koji žele sudjelovati u aktivnostima snaga solidarnosti. Sudjelovanjem u toj inicijativi mladi pomažu gdje je potrebno, a pritom stječu dragocjeno iskustvo koje će im koristiti cijeloga života.“

Više o programu Europske snage solidarnosti pročitajte na stranici www.europskesnagesolidarnosti.hr Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Oglas

Komentiraj

komentari