Mogu li ja biti poduzetnica?

Drage dame, želite li biti svoje šefice?

knjigaViše od dvije stotine uzvanika popratilo je u Kući Europe u Zagrebu promociju knjige Ja (ne)mogu biti poduzetnica – prvog hrvatskog motivacijskog vodiča za žene poduzetnice, autorica Sanele Dropulić i Ivane Radić.

O priručniku koji motivira na poduzetništvo, ali i skreće pozornost na sve zamke i probleme poslovanja govorili su Ana Mandac, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetnica i obrta, Sonja Bošnjak, zamjenica ministra regionalnog razvoja i i fondova Europske unije, Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, te Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo Grada Zagreba.

Knjigu je pripremio Virtualni ženski poduzetnički centar uz financijsku podršku sredstava iz EU fondova. Knjiga je besplatna i predstavljena je povodom Svjetskog dana poduzetnica, koji se od 2014. godine obilježava diljem svijeta u čak 144 država na inicijativu Ujedinjenih naroda.

„I ja sam osobno krenula u poduzetništvo iz nužde, kada sam nakon diplome i na desetke bezuspješnih pokušaja da pronađem posao, odlučila krenuti u samozapošljavanje. Žao mi je što nema sustavnog praćenja ženskog poduzetništva pa danas ne možemo sa sigurnošću reći koliko je žena vlasnica ili suvlasnica tvrtki ili obrta no sigurno je da one zauzimaju 25 do 27 posto udjela u hrvatskom gospodarstvu“ – iznijela je Ana Mandac, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetnica i obrta.

Nazočnima se obratila i Gordana Deranja, recenzentica knjige i predsjednica HUP-a: „Knjiga „Ja (ne)mogu biti poduzetnica“ je bez sumnje jedan od vrijednih doprinosa svim inicijativama i naporima promicanja ženskog poduzetništva. Autorice sa svim sadašnjim i budućim poduzetnicama dijele i svoja osobna iskustva iz svijeta poduzetništva što je uvijek dragocjeno – znaju što je njih ograničavalo, što im je nedostajalo, u čemu su griješile pa je nesumnjivo da će njihovi savjeti biti korisna, praktična i konkretna pomoć kako nekim već postojećim poduzetnicama koje su tek nedavno krenule tim putem tako i svim onim ženama koje o poduzetništvu tek razmišljaju. Uspjeh u poduzetništvu nikome nije zajamčen, ali onima koji do njega dođu donosi iznimne nagrade. Kao što i same autorice napominju – i neuspjeh je dio uspjeha jer se na greškama uči. Zbog toga kao i niza drugih vrijednih i konkretnih savjeta, vjerujem da će ovo štivo ohrabriti mnoge od njegovih čitateljica da ideje o kojima razmišljaju pretoče u konkretne poduzetničke poduhvate i usude se biti poduzetnice“ .

Autorice knjige Ivana Radić i Sanela Dropulić podsjetile su na promociji kako su u Hrvatskoj dva temeljna razloga zbog kojega žene kreću u poduzetništvo – nezaposlenost  ili karijernni zaokret.

„Ni jedna ni druga kategorija budućih poduzetnica nije nastala pod utjecajem dugogodišnjeg staloženog promišljanja i/ili detaljnog planiranja poduzetništva, te prikupljanja kapitala. U takvim uvjetima ne začuđuje da se žene često, ne samo na početku nego i tijekom svog poduzetništva pitaju – Mogu li ja biti poduzetnicom?“ – ocijenila je Sanela Dropulić, naglašavajući da je zato i pokrenula Virtualni ženski poduzetnički centar www.poduzetnica.hr koji trenutačno okuplja više od 1.800 poduzetnica i više od 60 poduzetnika, a u cilju pomoći ženama koje su u poduzetništvu ili ga tek kane otkriti.

Priručnik donosi prednosti i nedostatke  samozapošljavanja, te govori o tome koliko je teško ili lagano zarađivati, biti sam sebi šef, imati fleksibilno radno vrijeme, kreirati i odgovarati za učinak vlastitih projekata. Knjiga nastoji motivirati buduće poduzetnice da se sa što manje straha i neizvjesnosti, a što više informacija, poznavanja realnog tržišta, te pozitivne poslovne perspektive otisnu u vlastiti biznis i snađu u njemu. Knjiga uz teoriju uspjeha i neuspjeha u poduzetništvu, donosi motivacijske i praktične primjere za pozitivno sagledavanje poduzetništva, te pruža čitateljima odgovor na temeljna pitanja – jesam li ja sposobna biti poduzetnicom te kako to postati!

Promociju knjige uveličale su svojim glazbenim nastupom mlade gitaristice Inon i Rien Međugorac kao i članice Zagrebačkog ansambla flauta, kao primjeri uspješnog ženskog poduzetništva u kulturi.

Virtualni ženski poduzetnički centar poziva sve koji žele besplatni primjerak knjige  Ja (ne)mogu biti poduzetnica, autorica Sanele Dropulić i Ivane Radić, da se jave na info@poduzetnica.hr

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari