Moj dida je pao u – Kristiansand!

Hrvatskom filmu “Moj dida je pao s Marsa” pripala je iznimna čast otvoriti 22. izdanje Kristiansand International Children’s Film Festivala, a koje se zbiva od 29. travnja do 4. svibnja. Riječ je o najvećem festivalu filmova za djecu i mlade u Norveškoj, s golemim ugledom u svijetu, u čijoj je ovogodišnjoj konkurenciji gotovo 100 filmova iz 28 zemalja.

Festival u Kristiansandu službeno su otvorenim proglasile zvijezde filma Moj dida je pao s Marsa,  mlada hrvatska glumica Lana Hranjec i njezin filmski djed, Nils Ole Oftebro (video u prilogu), a potom je uslijedila i premijerna projekcija u Norveškoj.

Nakon sjajnih reakcija publike na samom otvorenju festivala, film će u konkurenciji biti prikazan još četiri puta, a projekcijama i razgovorima s gledateljima u Kristiansandu će uz glumački tandem nazočiti i redatelji Marina Andree Škop i Dražen Žarković, te producentica Darija Kulenović Gudan.

Boravak hrvatske delegacije u Norveškoj omogućilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, na inicijativu voditeljice DKE – Ureda MEDIA Hrvatske, Martine Petrović, kao rezultat iznimno uspjelog projekta Koprodukcije ne padaju s Marsa, predstavljanja partnerskih mogućnosti norveške filmske industrije održanog na zagrebačkoj ADU proteklog ožujka.

Film “Moj dida je pao s Marsa“, nakon festivalske premijere kreće i u redovitu kino-distribuciju u Norveškoj, a podršku njegovoj promociji pružio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj, Hrvoje Marušić.

Fantastičnu filmsku avanturu djevojčice Une i robota Dode koji imaju manje od 24 sata da spase njezinu djelomično vanzemaljsku obitelj, producirale su Darija Kulenović Gudan i Marina Andree Škop iz zagrebačkog Studija dim s partnerima iz još 6 europskih zemalja: luksemburškim Wady Filmsom, norveškim Filmbinom, češkim MasterFilmom i MagicLabom, slovačkom Artilerijom, slovenskim Senca Studiom i Art Rebel 9, bosanskohercegovačkom Fabrikom i Hrvatskom radiotelevizijom, a potporu su mu pružili i Hrvatski audiovizualni centar, Program MEDIA Europske unije, Filmski fond Luksemburga, Norveški filmski institut, Filminvest, Češki filmski fond, Slovački audiovizualni fond, Slovenski filmski centar, Viba film i Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Scenarij za film su prema motivima priče Moj dida je vanzemaljac Irene Krčelić, napisali Pavlica Bajsić i Branko Ružić, a u glavnim su ulogama 12-godišnja debitantica Lana Hranjec te (glasom) jedan od najnagrađivanijih hrvatskih glumaca Ozren Grabarić. Uz njih igraju i proslavljeni norveški glumac Nils Ole Oftebro, slovačka komičarska zvijezda Petra Polnišova, Frano Mašković te mlade hrvatske glumačke nade Alex Rakoš, Sven Barac, Tonka Kovačić, Lucija Šango…

Direktor fotografije filma je Sven Pepeonik, scenografkinja Petra Kriletić, kostimografkinja Zorana Meić, skladatelj Stein Berge Svendsen, a montažerka Marina Andree Škop.

Oglas

Komentiraj

komentari