Moramo li baš uvijek vjerovati znanstvenoj statistici?

Svakako pročitajte članak koji slijedi, no važno je reći, da je to samo statistika koja obraća pažnju na samo jednu kategoriju, bez da uključuje ostale faktore rizika, pogotovo u današnje vrijeme i pogotovo na kardiovaskularni sistem, kao što su prehrana, stil i dinamika života, stres, što su daleko veći neprijatelji našeg srca i općenito zdravlja.

Što više djece je žena rodila, to ima veći rizik od srčanog i moždanog udara te zatajenja srca, zabrinjavajući su rezultati istraživanja koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge i North CarolinaMajke s petero ili više djece imale su 40 posto veću vjerojatnost da će doživjeti ozbiljan srčani udar u idućih 30 godina života u usporedbi sa ženama koje imaju jedno ili dvoje. Znanstvenici navode da trudnoća i porod ostavljaju traga na srcu. Znamo da trudnoća i porođaj stavljaju srce pod ogroman pritisak, a podizanje djece može biti vrlo stresno. Svi znamo da je teško brinuti o zdravlju kada imate djecu i majke uvijek najmanje brinu o sebi, ali nadamo se da će ovo istraživanje pomoći pokazati koliko je to važno. Istraživanje je provedeno na više od 8000 žena iz SAD-a, u dobi od 45 do 64 godina. Dokazano je i da pet ili više djece povećava rizik od srčanih bolesti za 30 posto, od moždanog udara za 25 posto te 17 posto od zatajenja srca – u usporedbi sa ženama koje imaju jedno ili dvoje djece.

Kao komentar, što se nastavlja na uvod, svakako je važno brinuti o trudnoći i njenom tijeku, broju poroda i svemu ostalom, no nikako jedno parcijalno, necjelovito istraživanje ne bi trebalo utjecati na prirodnu odluku majke, roditelja o brojnosti njihove obitelji.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari