Možemo li predvidjeti visinu djeteta

Postoje mnoge formule kojima se može pretpostaviti koliko će vam djeca biti visoka kad odrastu. Znanstvenici su pokušali naći formule koje će prognozirati visinu djece. Ima ih mnogo, ali logično je da visina djece ovisi o visini oba roditelja. Najpopularnija formula danas je jedna koja je uzima i genetiku u obzir.

Visine roditelja izražene u centimetrima treba zbrojiti pa izračunati srednju vrijednost dijeljenjem s dva. Ako se radi o dječaku, na tu vrijednost dodajte 2,5 centimetra, a ako se radi o djevojčici isto toliko oduzmite.

Ako je majka visoka 167 cm, a otac 190 cm, zbir bi bio 357 cm. Pola od toga je 178,5. Ako od te visine oduzmete 2,5 cm, dobit ćete 176 cm i to bi bila visina njihove kćerke kada odaste. A na srednju vrijednost dodate 2,5 cm, dobit ćete 181 cm i to bi bila visina njihovog sina.

Međutim, nikad se ne zna hoće li neki geni koji su bili aktivni kod nekih vaših predaka proraditi baš kod vaše djece, tako da ovo treba uzeti s rezervom. U svakom slučaju, rast djece treba pratiti i u slučaju da primijetite neku anomaliju obavezno se konzultirajte s pedijatrom.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari