Možete li se zamisliti kao poslovna žena gurajući kolica?

Posljednje ovogodišnje izdanje Business Caféa u Zagrebu održano je 17. studenog u restoranu Spoon dok je u publici bilo više od stotinu gostiju iz Zagreba, Splita, Varaždina, Ljubljane, Maribora, Ptuja, Beograda… Nizu blagdanskih iznenađenja pridružio se premijerno predstavljen bend nastao poznanstvom putem Business Caféa i objava nove investicije hrvatskog poslovnog anđela Davorina Štetnera također nastale neformalnim networkingom na Business Caféu. Uz goste koji su svoja iskustva prenosili uživo prikazano je izravno Skype uključenje sa Splitom, a dodijeljene su i nagrade za najvećeg Business Café fana u 2016. i najboljeg govornika Business Caféa u 2016.

Tema eventa je bila “Roditeljstvo i biznis”. Kako uskladiti zahtjeve modernog biznisa i sve izazove poduzetništva i istovremeno biti osviješten, moderan i dobar roditelj, ali i kako od tih izazova napraviti dobar biznis, pitanja su na koja se odgovaralo na događanju kojeg je moderirala idejna začetnica i osnivačica Business Caféa, Kristina Ercegović.

Dijana Kobas Dešković, poduzetnica i pokretačica internacionalnog MAMFORCE COMPANY © projekta koji je priznati znak za obiteljsku odgovornost i rodnu jednakost svoj prvi privatni biznis s PR agencijom započinjala je paralelno s karijerom u korporaciji u kojoj je bila direktorica korporativnih komunikacija. 2008. godine kada dobiva drugo dijete, a poslovnu scena zahvaća svjetska kriza shvaća da se u PR-u ne može ostvariti istovremeno kao uspješna poduzetnica i odgovorna majka zbog čega razvija Mamforce kojeg smatra alatom promjene i dizanja svijesti o novom standardu poslovanja bez obzira na roditeljstvo i rod.

Skype uključenjem iz Splita javila se Nada Bučević, poznata voditeljica Safari duha radionica za djecu i roditelje i autorica regionalnih bestsellera Dnevna doza NADAhnuća i Safari duha – Priče za buđenje mudrosti. Prisutnima je poručila je da djeci pokažu put svojim primjerom i da se pri odgoju treba vraćati osnovnim životnim vrijednostima: odgovornosti, njegovanju djetetove osobnosti, dosljednosti, poštovanju i povjerenju.

Iz Beograda se kao gošća pridružila Nataša Vukičević, jedna od žena iza regionalnog projekta Roditeljstvo novog doba na www.roditeljstvonovogdoba.com i emisije Mamino ćoše (mamin kutak). Već se 20 godina bavi temom roditeljstva, a u svom poslovnom putu je shvatila da je razlika između poduzetništva i rada u korporaciji u entuzijazmu kojima ljudi pristupaju radu. Iznenadila se koliko mlade majke rade i koliko ulažu sebe u posao kada im je omogućeno vrijeme s djecom i fleksibilan radni odnos.

Sljedeće dvije gošće dokazale su da tema roditeljstva i biznisa dopušta različite puteve: moguće je i nakon rođenja djeteta ostati uključen „na oba fronta“ ili isključiti se na neko vrijeme i kasnije nastaviti bildati biznis. Manuela Šola, vlasnica jedne od vodećih domaćih i regionalnih agencija za tržišno komuniciranje – Komunikacijski laboratorij, pristupila je obavezama prema djetetu kao onima u poslu i uvjerila se da ih je moguće organizirati: „Dok moja beba spava ja sam na mailovima! Radim manje, ali fokusiranije i drugačije biram sastanke, a na nekima od njih je bilo i moje dijete.“ Ana Kuhanec Brašnović, autorica koncepta i studija Ana Sensual Fitness, majka je i poduzetnica više od 10 godina. Počela je raditi dvije i pol godine nakon poroda: „Ostati doma je bila najteža odluka moga života, ali sam ostala i učila biti mama. Danas ne žalim jer imam sretno i zadovoljno dijete koje sa mnom trčkara po dvorani.“

Sanda Šeparović pokrenula je portal Djeca.hr uz kojega organizira i različite radionice za djecu (radionice kuhanja, šivanja, restauracije, programiranja itd.), rođendane i prvi aquatlon za djecu na Korčuli. S mužem koji je živio u Londonu je došla na ideju bankovnog softwarea za mikrokreditiranje, kada je nastao Oradian kojega je Forbes svrstao u top 5 IT firmi u Europi. Za Sandu je ipak portal Djeca.hr posao koji radi s najviše ljubavi.

Na kraju se predstavio i Tomislav Kuljiš, osnivač i voditelj Centra za prirodno roditeljstvo i Integral Personal Development Centar and School koja djeluje u Zagrebu, Rijeci i Beogradu. Nikad nije volio raditi u sistemu pa je slobodu pronašao u poduzetništvu. Iako je bio vrlo uspješan u biznisu – 90-ih je kupio zgradu sa svoj biznis i imao stotinjak zaposlenika, pitao se što u tome mijenja ljudima život, što ih u tome čini sretnima. Kada nije našao odgovor shvatio je da se time više ne želi baviti i u pet godina postavio temelje za posao koji je u skladu s njegovom životnom misijom.

Darko Petanjak predstavljao je udrugu i humanitarnu inicijativu Crveni nosovi čija je misija prostore dječjih bolnica iz tužnih transformirati u sretnije.

Hrvatski poslovni anđeo Davorin Štetner najavio je investiciju u UniqueTravel Set – sedmodijelni set robe mase 1.3 kilograma za prilike „od joge do koktel haljine“, brend dizajnerice Katarine Džale koja je dogovorena na 32. Business Caféu u Zagrebu kada je Štetner bio gost. Za taj je nastup mu je dodijeljena nagrada najboljeg Business Café govornika u 2016., a Elizabeti Planinić, vlasnici turističke agencije Putuj bolje i servisa Čuvar sjećanja nagrada za najvećeg Business Café fana u 2016.

Business Caféeventi do kraja godine:
23.11. Beograd
24.11. Skoplje
27.11. Pula
29.11. Dubrovnik, EBAN u Zagrebu (gostovanje)
30.11. Sarajevo
1.12. Ljubljana
5.12. Čačak (gostovanje)
8.12. Vukovar
11.12. Advent u Zagrebu (gostovanje)
15.12. Novi Sad, Podgorica
18.12. Advent u Zagrebu (gostovanje)

Više informacija saznajte na www.businesscafe.info/events

A.M.

 

Oglas

Komentiraj

komentari