Mreža besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu dolazi u Hrvatsku

Zagreb, 3. lipnja 2016. –  Programerko, udruga građana koja se bavi poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece predškolske i školske dobi u Hrvatskoj postala je lokalni partner Code Club Worlda.

Code Club je svjetska mreža besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu. Nastala je u Engleskoj jer je uočena potreba za podizanjem znanja u području rješavanja problema i kreativnog razmišljanja, a s ciljem da kod djece pobudi ljubav prema programiranju.

Udruga Programerko već pet godina organizira programerske radionice u alatu Scratch za djecu od 7 do 12 godina na kojima je dosad sudjelovalo gotovo 500 osnovnoškolaca. Želja da se djeci pruži nešto više od onog što dobivaju u školama, da se potakne njihova kreativnost te prošire njihova znanja zajednička je volonterima i jedne i druge organizacije i upravo je zahvaljujući tome sklopljena ova suradnja.

Projekt će službeno početi 5. lipnja 2016. godine probnim radionicama u Samoboru koje udruga Programerko organizira u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Samobor. Radionice su namijenjene djeci od 9 do 11 godina na kojima će se upoznati s alatom Scratch, nastalim na poznatom američkom sveučilištu MIT. Djeca će izrađivati i pokretati likove te kreirati vlastitu igricu.

Vijest o dolasku Code Cluba u Hrvatsku već se proširila internetskim prostranstvima i mnoštvo entuzijasta koji dijele istu viziju kao volonteri Udruge Programerko rade na tome da se klubovi osnuju u gradovima širom Hrvatske.

„Hrvatska ovim dobiva šansu premostiti neadekvatnost trenutnog kurikuluma informatike u formalnom obrazovanju. Vjerujemo čvrsto da će se reforma nastaviti, ali dok čekamo implementaciju u svim školama Code Clubovi će omogućiti da se u svakoj okolini u kojoj postoji entuzijazam održe radionice. Bilo da se radi o školi, udruzi ili lokalnoj društvenoj prostoriji, svaki je prostor dovoljno dobar da djecu potakne u kreativnom razmišljanju, problem solvingu i učenju računalnog razmišljanja. Naš je zadatak pripremiti nove generacije na njihovo doba i time svima nama osigurati sretniju budućnost“ – izjavila je Vedrana Miholić, predsjednica udruge Programerko.

Ako se i vi želite priključiti Code Clubu Hrvatska, javite se na e-mail:  udruga.programerko@gmail.com.

Oglas

Komentiraj

komentari