Na kvarnerskim se otocima gnijezdi stotinjak parova bjeloglavih supova!

Kvarner udružen u zaštiti bjeloglavih supova

Na Međunarodni dan strvinara istaknuta važnost edukacije građana o njihovoj zaštiti. Oporavilište Beli gdje se trenutačno nalazi jedanaest bjeloglavih supova, dobilo prvo vozilo zahvaljujući kampanji Ožujskog piva Zaštićene zakonom.

Beli (Cres), . 9. rujna 2019. – Jedina hrvatska populacija bjeloglavih supova, ona koja živi na kvarnerskim otocima, broji svega stotinjak parova. Oni se gnijezde na Cresu, Krku, Prviću i Plavniku.

Jedno je to od rijetkih područja u ovom dijelu Europe gdje žive bjeloglavi supovi, ptice koje spadaju među najveće strvinare na svijetu. Kako bi se njihov broj povećao, pokreću se projekti za njihovo očuvanje i povratak u staništa diljem Europe.

Sa ciljem zaštite ove ugrožene i strogo zaštićene vrste u Hrvatskoj se provodi niz aktivnosti na kojima surađuju lokalno stanovništvo, udruge, institucije i sve razine vlasti. Istaknuto je to u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli gdje se ovaj vikend obilježio Međunarodni dan strvinara.

Primorsko-goranska županija, uz Javnu ustanovu Priroda, od samog početka projekta ulaže u Centar te osigurava sredstva potrebna za skrb o supovima u Oporavilištu. Centar, već drugu godinu za redom, prihodima od ulaza i donacija pokriva troškove plaća dvaju zaposlenika, a ponosni smo da ove godine bilježimo i porast broja posjetitelja. Do kraja kolovoza Beli je posjetilo sedam tisuća sedamsto ljudi“, istaknula je Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije.

Upravo je edukacija građana o vrijednosti bjeloglavih supova ključna za njihov opstanak. Te su ptice tzv. prirodni čistači okoliša i imaju jedinstvenu ulogu u ekološkom sustavu. Inače, Centar Beli smješten je u zgradi nekadašnje područne škole. Nova edukativna uloga zato joj, slažu se u Belom, tako dobro stoji.

„Opstanak bjeloglavih supova za nas je od neprocjenjive važnosti. U brizi o njima svi mi otočani smo jednoglasni. Posebno se trudimo naše najmlađe, djecu s otoka, Primorsko-goranske županije, ali i Hrvatske, uključiti u edukaciju o ovim nevjerojatnim pticama te brigu oko njihova opstanka“, kazao je Josip Pope, vijećnik Gradskog vijeća Grada Cresa i ravnatelj Osnovne škole Frane Petrića iz Cresa.

Javna ustanova Priroda koja upravlja Centrom i Oporavilištem, u svibnju je u prirodu pustila četiri bjeloglava supa koji su se oporavljali u Belom, a tijekom ovog ljeta spašeno je još osam supova. Trenutačno se u Oporavilištu nalazi jedanaest supova.

Zagrebačka pivovara Ustanovi je predala vozilo za koje su sredstva prikupljena kampanjom Ožujskog piva Zaštićene zakonom.

„Izuzetno smo zahvalni što je Oporavilište za bjeloglave supove dobilo svoje prvo vozilo! Ono će nam omogućiti iskorak u brizi za bjeloglave supove. U prirodi je sve manje hrane za bjeloglave supoveZato na Cresu za supove imamo posebno hranilište, a vozilo će nam omogućiti lakše prikupljanje i dostavu hrane. Isto će se vozilo koristiti i za transport hrane bjeloglavim supovima u našem Oporavilištu te za prijevoz ozlijeđenih supova“, kazala je Irena Jurić, ravnateljica Javne ustanove Priroda.

U povodu Međunarodnog dana strvinara posjetitelji tijekom vikenda mogu posjetiti Centar Beli bez plaćanja ulaznica. Tamo ih očekuje zanimljiv edukativni program.

Oglas

Komentiraj

komentari