Načini poboljšanja sigurnosti pacijenata u endoskopiji  

7. travnja 2021. godine – Sprečavanje infekcije ključno je u endoskopiji. Bliska suradnja stručnjaka i medicinskog osoblja ključna je kako bismo bili sigurni da su higijenska rješenja PENTAX Medicala izravno utemeljena na zahtjevima i potrebama kliničara i pacijenata. Nastavno na vrijedna otkrića s multidisciplinarne panel rasprave u Augsburgu 2019. godine, PENTAX Medical održao je prvi online događaj o higijeni krajem 2020. godine. Taj je događaj uključio plenarnu raspravu s četiri stručnjaka na području endoskopije kako bi se raspravilo o načinima unaprjeđenja smjernica o higijeni tijekom endoskopije, a sve u svrhu poboljšanja ishoda za pacijente.

PENTAX Medical predan je suočavanju s izazovima vezanim uz higijenu medicinskih uređaja  te radi na kontinuiranim inovacijama proizvoda, procesima optimizacije i uključivanju povratnih informacija s tržišta. Michael Unger, PENTAX Medical, generalni menadžer za marketing, razvoj proizvoda i poslovanja za EMEA-u, izjavio je: „Dijalog sa stručnjacima na način kako smo mi to učinili tijekom online događaja o higijeni donosi saznanja s tržišta i pomaže u osiguranju da se svi naši proizvodi i rješenja izravno temelje na potrebama praktikanata, kako bi se pacijente liječilo na najbolji mogući način. Nastojimo nastaviti s usmjeravanjem strateških ciljeva PENTAX Medicala u trostruke svrhe. To znači da pružamo rješenja koja poboljšavaju kliničke ishode i iskustva i podižu zadovoljstvo te vrijednost na najviše razine.“

Područje endoskopije razvija se puno brže nego trenutno važeće lokalne i globalne smjernice o osiguravanju higijene medicinskih uređaja. Prof. Marco Bruno, voditelj odjela za gastroenterologiju i hepatologiju na Medicinskom centru Sveučilišta Erasmus u Rotterdamu, Nizozemska, rekao je: „Moramo posvetiti vrijeme i izdvojiti resurse za provođenje kvalitetnog istraživanja. Ishod tog istraživanja će usmjeriti ustanove koje pružaju zdravstvenu skrb prema poboljšanoj sigurnosti pacijenata i osigurati podršku u izradi kvalitetnih smjernica. To će rezultirati većim prihvaćanjem i usvajanjem tih smjernica, budući da liječnici žele slijediti ono što je znanstveno dokazano.“

Tijekom multidisciplinarne panel rasprave stručnjaci su naglasili važnost odavanja priznanja osoblju za održavanje uređaja i istaknuli njihovu ključnu ulogu u okviru jedinice za endoskopiju, ističući veća ulaganja u to da im se osigura poboljšana izobrazba.

Ulaganje u ljude, poboljšane procese i nove tehnologije

Marjon de Pater-Godthelp, predsjednica ESGENA-e i glavna sestra za endoskopiju, Amsterdam UMC, Nizozemska, pojasnila je koliko je važno osigurati za osoblje opsežnu izobrazbu vezanu za održavanje uređaja i upoznati ih s pojednostavljenim Uputama za korištenje. Paul Caesar, voditelj za kontrolu održavanja uređaja i infekcija za EMEA-u u PENTAX Medical Europe, također je naglasio važnost izobrazbe. Gospodin Caesar je pojasnio da osoblje za održavanje treba dobiti podršku i biti osnaženo putem primljene izobrazbe. U kombinaciji s pojednostavljenim Uputama za korištenje, PENTAX Medical nudi prilagođeni program izobrazbe, kojem je svrha pružanje stručne izobrazbe i podrška u razmjeni najbolje prakse.

Prof. Bruno je nastavio plenarnu raspravu obrazlaganjem da sprečavanje infekcija povezanih s raznim skopijama zahtijeva posvećenost timskog rada i kontinuirani nadzor i praćenje. Prof. Bruno naveo je da je ključan bliski kontakt između osoblja koje se bavi održavanjem i osoblja odjela za endoskopiju.

Prof. Didier Lepelletier, voditelj Odjela za higijenu i profesor na Sveučilišnoj bolnici u Nantesu, Francuska, podijelio je vrijedna saznanja temeljem iskustava u Centru za održavanje fleksibilnih endoskopa u Nantesu. Pojasnio je kako je uvidio prednosti uređaja PlasmaTYPHOON i PlasmaBAG sustava kroz poboljšanje u kvaliteti uzoraka s 40% usklađenosti 2013. godine prije primjene uređaja PlasmaTYPHOON i PlasmaBAG sustava na 84% 2019. godine, nakon primjene sustava. [1]

Glavni ciljevi PENTAX Medicala su svesti na minimum rizik od infekcije, poboljšati kliničke ishode i ojačati iskustva stručnjaka, kao i produktivnost zdravstvene skrbi u okviru endoskopije. Nudeći rješenja poput DEC™ Duodenoskopa, jednokratnih proizvoda te PlasmaTYPHOON i PlasmaBAG sustava, PENTAX Medical pruža liječnicima cijeli portfelj proizvoda za higijenu, kako bi se poboljšalo sprečavanje infekcija i pojačala sigurnost pacijenata kad je riječ o endoskopiji.

Budući da se endoskopija kao područje razvija u smislu svoje važnosti i kao ključno dijagnostičko sredstvo i kao terapeutska intervencija, stručnjaci prisutni na panel diskusiji obvezali su se da će kontinuirano zagovarati smjernice temeljene na dokazima, poticati edukaciju osoblja za održavanje uređaja i ohrabrivati daljnje inovacije – pri čemu je sigurnost pacijenata glavni prioritet.

[1] PENTAX Medical Europe, director. PENTAX Medical Hygiene Commitment | Customer Testimonial | CHU Nantes France. YouTube, YouTube, 17 Mar. 2021,

Oglas

Komentiraj

komentari