Najbolje zna MAMA

Postoje neki savjeti koje majke godinama daju svojoj djeci, a koje u svakom slučaju treba poslušati. Sjedi ravno i ispravi se! Ovaj savjet slušale su čitave generacije, a i suvremena nauka potvrđuje da je mama bila u pravu. Pogrbljeno držanje opterećuje vrat, ramena i leđa te sprečava pluća da se potpuno napune kisikom.

Ipak, neprestano zvocanje naporno je i djeci i roditeljima. Umjesto toga bolje je djecu potaknuti da budu fizički aktivna. Igranje u prirodi ili bavljenje sportom ojačat će njihove mišiće pa će im lakše biti održavati uspravan položaj tijekom sjedenja.

No, ni mama nije uvijek bila u pravu. “Počisti tanjur, sve što je servirano se mora pojesti” savjet je koji donosi više štete nego koristi. Djeca bi trebala jesti ravnajući se prema svom apetitu, a ne prema tanjuru.

Tako će biti svjesnija svojih osjeta gladi i sitosti. Izgube li taj prirodni instinkt, rizik od pretilosti raste. Djeci je potrebno davati zdravu hranu, protjerati nezdrave grickalice i slatkiše sa svakodnevnog jelovnika i pustiti ih da jedu onoliko koliko im odgovara.

Osim toga, istraživanja pokazuju da djeca zdravije jedu ako cijela porodica ruča zajedno. Takvi obroci povezuju porodicu, pa ih je potrebno učiniti što ugodnijima i iskoristiti priliku da čujete što vam dijete ima reći. Neke „mamine savjete” ipak treba poslušati:

Ne čitaj u mraku, pokvarit ćeš oči – Čitanje pri slabom svjetlu dovodi do privremene zamagljenosti vida i glavobolja. Ti simptomi nestaju nakon odmora, ali kod djece koja su genetski predodređena za kratkovidnost to može pokvariti vid.

Oglušit ćeš od preglasne muzike – Nažalost, istina je da glasna muzika oštećuje sluh u kasnijoj životnoj dobi. Dijete koje sluša glasnu muziku treba potaknuti da svakih 20-ak minuta malo odmori uši.

Nemoj sjedjeti blizu televizora – Čak i ako su dječji nosevi gotovo priljubljeni uz televizor, to im neće pokvariti oči, tvrde u optometrijskim društvima. Ali, gledanje TV-a izbliza napreže oči, što izaziva glavobolje. Važno je ne gledati televiziju u potpunom mraku jer kontrast opterećuje oči. Sjedi li dijete preblizu, možda ne vidi dobro pa ga treba odvesti oftalmologu.

Još je mnogo savjeta koji se prenose ‘s koljena na koljeno’, a koje treba uvažavati. Također je važno da roditelji kombiniraju savjete svojih roditelja s rezultatima novih istraživanja koja su vezana za odgoj, prehranu i razvoj djeteta, kako bi neke arhaične savjete zamijenili novim, korisnijim, zdravijim i učinkovitijim.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari