NAJMODERNIJI IMPLANTATI MLADOJ ZAGREPČANKI SANJI ZORIĆ VRATILI SAMOPOUZDANJE

Svjetska inovacija, kad je u pitanju rekonstrukcija dojki zbog raka, samo mjesec dana nakon predstavljanja u Londonu, dostupna je i u Hrvatskoj. Najnoviji ekspanderi koji u sebi nemaju metal te tako omogućuju obavljanje cijelog niza dijagnostičkih i kontrolnih pretraga poput magnetske rezonancije, po prvi put su ugrađeni mladoj 30 – godišnjoj Zagrepčanki Sanji Zorić. Ova mlada djevojka zbog raka je morala odstraniti dojku, a nošenje s teškom bolešću od koje se još uvijek liječi uvelike joj je olakšala inovativna proteza koje joj je vratila osjećaj ženstvenosti i samopouzdanje.

“Prošle godine napipala sam kvržicu, a nakon ultrazvuka i punkcija, čak tri liječnika tvrdila su da se nemam čega bojati. Nakon što sam se obratila Poliklinici Eljuga, po savjetu liječnika operirala sam promjenu na dojci. Usred korone i lockdowna nalaz je potvrdio moje najveće strahove –  kvržica je ipak bila karcinom. No ja nisam imala puno vremena za očaj te mi je u najkraćem roku odstranjena dojka i napravljena rekonstrukcija novim ekspanderom.” – kaže Sanja koja se upravo u to vrijeme trebala udati no zbog cijele situacije, liječenja i kemoterapije nažalost morala ju je odgoditi. Dr. Domagoj Eljuga, plastični  kirurg u Poliklinici Eljuga koja je prema mišljenju brojnih stručnjaka jedan od najboljih privatnih referentnih centara za dijagnostiku bolesti dojke te onkoplastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju ugradio mi je inovativni ekspander uz koji se ponovo osjećam lijepo i ženstveno. ” Sanja se naposljetku sretno udala, a nakon toga odrađen je novi zahvat te se sada dalje uspješno liječi.

“Posebnost ovog inovativnog ekspandera koji je ugrađen Sanji Zorić je u tome što na sebi nema metala već koristi radiofrekventne zavojnice koje omogućavaju ženama da sada s ekspanderom u dojci mogu napraviti pretragu magnetne rezonancije ukoliko je indicirana kao dodatna metoda za ranu dijagnostiku eventualnog povrata bolesti. To do sada nije bilo moguće jer svi dosadašnji ekspanderi imaju magnetski port koji omogućuje da se kroz kožu mogu puniti fiziološkom otopinom te zbog toga nisu prikladni za magnetsku rezonanciju.” – ističe voditelj onkoplastične i rekonstukcijske kirurgije doc. dr. sc. Domagoj Eljuga koji je izveo prvi zahvat s ovim ekspanderom u Hrvatskoj te dodaje: “Magnentna rezonancija potrebna je i kod brojnih drugih dijagnoza i stanja te sada žene više nisu onemogućene da provedu takve pretrage zbog metala koji se nalazi na ekspanderima. Ovaj inovativni ekspander kao dodatnu pogodnost nudi i mogućnost provjere položaja ako postoji sumnja da je došlo do rotacije jer na sebi sadrži linije koje su vidljive tijekom rtg snimanja, a pomoću njih se može lagano odrediti točan položaj ekspandera u tijelu.”

Poliklinika Eljuga referentni je centar za dijagnostiku bolesti dojke kao i za onkoplastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju te je prva u Hrvatskoj počela koristiti inovativni ekspander Motiva Flora. Ujedno je i prva klinika koja je prije 20 godina nudila rekonstrukcije dojki nakon odstranjenja karcinoma, a ovim zahvatom pokazuje da aktivno prati najnovije svjetske trendove.

 

Oglas

Komentiraj

komentari