Nasilje je jezik slabića

22.09.2017. – Hrvatska danas obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Taj dan obilježava se u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena – sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama, posebno tjelesno, najčešće događa u obiteljskoj zajednici, a većina žrtava (75-80%) obiteljskog nasilja osobe su ženskoga roda. Počinitelj obiteljskog nasilja je najčešće bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug. Uz ovo nasilje, na koje je možda javnost senzibiliziranija, evidentno je nasilje u mladenačkim vezama, nasilje u kojem su počinitelji djeca, a žrtve roditelji kao i nasilje prema osobama treće životne dobi tj.starim i nemoćnim osobama.

Nasilje je jezik slabića, a naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva,  poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Odgoj za nenasilje, naglašava, mora se provoditi kroz resornu suradnju institucija, djelotvornu sudsku praksu, ali prije svega kroz promicanje kulture ophođenja i međusobnog uvažavanja. Ističe pritom i ulogu svih državnih, obrazovanih i religijskih institucija, a posebno obitelji, u kojoj se primarno formira kultura ponašanja.

O nasilju nad ženama govorila je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, u radijskoj emisiji Poligraf : “Imamo lepezu propisa, ali zapinjemo u primjeni, osviještenosti i senzibilizaciji stručnih osoba koje dolaze na teren. Ne postoji distinkcija između primarnog počinitelja i žrtve“.

Nasilje nad ženama je prepoznato kao važan javno-zdravstveni problem u Hrvatskoj pa je posljednjih godina postignut značajan napredak usvajanjem i primjenom niza dokumenata koji reguliraju ovaj problem, ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Te su regulative primjerice Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, Kazneni zakon, Obiteljski zakon, Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o socijalnoj skrbi, Nacionalna strategije zaštite od nasilja u obitelji, Nacionalna politika za ravnopravnost spolova, Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja i drugi.

Nažalost, vijesti iz crnih kronika, ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu, potvrđuju da suvremena društva, unatoč proklamiranoj ravnopravnosti spolova, ne nalaze načina stati na kraj tome zlu –  poručila je predsjednica u svojoj poruci.

A brojke rastu. Iz dana u dan. Nažalost

Rosie Kugli

 

 

Oglas

Komentiraj

komentari