Ne baš savršena mama!

Preporuka: Ne baš savršena mama, Sarah Turner

Naklada Egmont

Kao što piše na samoj naslovnici ovo nije još jedan priručnik za roditelje, nego stvaran život. Sarah Turner je majka dva sina te je u nedostatku podrške „online mama“, priručnika koji kao da funkcioniraju i logični su u teoriji, ali nikako ne i u praksi, odlučila pisati online blog. Taj blog je zamišljen kao lakši način izražavanja bijesa, frustracije, ljubomore, žaljenja i žalopojki zbog ranije spomenuta dva sina. Na temelju toga nastala je i ova knjiga koju upravo držim u ruci.

Nadasve humoristično i bez dlake na jeziku Sarah opisuje svoju svakodnevicu, najprije s jednim djetetom, a kasnije s trogodišnjakom i dojenčetom. Vjerujem da ste sve prošle kroz slična iskustva i u tome je bit ove knjige – poistovjećivanje i spoznaja da nikako niste jedine/jedini u borbi odgoja djeteta, a pri tome ćete se opustiti i dobro nasmijati rješenjima kojima je pribjegavala Sarah. Kuća se često pretvori u pravo minsko polje – i to doslovno. Znate onaj osjećaj kada cijeli dan izbjegavate lego kockice i onda baš kad dijete napokon utone u san vi svom težinom stanete na taj „legić“? Jao vama ako ispustite i jedan ton, evo vašeg anđelčića odmornog i željnog daljnjeg igranja (da ne kažem divljanja).

Muke po roditeljstvu su poznate svim roditeljima, ma kojim se god stilom roditeljstva služili. Velik je posao odgojiti dijete, a pritom raditi izvan kuće ili biti cijelo vrijeme s djecom za mnoge ne igra neku preveliku ulogu. Svako dijete je različito od samoga rođenja te ne treba isti pristup imati za svako dijete bez obzira mislite li da je to pošteno.

Sarah navodi neke od najvećih kušnji koje je imala, a najviše ju je mučilo zašto ne uživa u svakom trenutku sa svojom djecom, kako je moguće da druge majke uživaju u apsolutno svakoj sekundi, je li moguće da nešto nije u redu s njom? Tu kreće njezino istraživanje i dobivanje odgovora mora li zaista uživati dok se budi svaka tri sata da nahrani dojenče, dok je neispavana i to traje nekoliko mjeseci, a ne dana, mora li biti sretna kada dijete obavi veliku nuždu pet minuta nakon što mu je promijenila pelenu i tri minute prije nego trebaju krenuti na dogovoreni sastanak? Odgovor je apsolutno ne! Opustite se, dajte si predah i nemojte se toliko opterećivati svim nepotrebnim sitnicama.

Za kraj vam donosim jedan isječak koji je mene od srca nasmijao:

„ – Ja ću biti Liverpool, mama. Ti budi Chelsea. – Genijalno. Konačno, prava igra. Golovi su postavljeni, manje dijete je u skakalici na sigurnom, vi se odgegate kako biste ˝spasili˝ udarac koji nije ni blizu gola, a vaš trogodišnjak…. zaplače!

Ne blokiraj loptu, mama. Mama! Lopta mora ući u gol.

Vaše objašnjenje cijele svrhe igre ne nailazi na plodno tlo sve dok vas ne zaboli ona stvar za svrhu igre, pa doslovce stojite ondje hvaleći ˝golove˝ koje zabija u nezaštićen gol s deset centimetara udaljenosti. “

Blog možete posjetiti na: http://www.theunmumsymum.co.uk/blog.html

Sarah je zaista jedna hrabra žena koja je iznijela u javnost sve svoje muke s kojima se susreće prilikom odgajanja svoje djece. Teško je, nitko nije rekao da je lako, ali pokušajte ne pribjegavati često metodama poput prijetnji, kazni, podmićivanja i nagrada. Danas kada postoji priličan broj i to besplatnih savjetovanja i grupa za podršku roditeljima, škola za roditelje, nema smisla ne educirati se i na praktičan način isprobati neke nove metode odgoja za djecu koje bi vam mogle pomoći.

Napisala: Iva Sambolek

Oglas

Komentiraj

komentari