Ne branite djeci ovu ružnu naviku korisna je za njih – kažu liječnici

Poznato je da djeca uživaju u ‘kopanju’ nosa, a neka od njih i u konzumiranju ‘iskopanog’ sadržaja. Iako se odrasli ježe na ovakvo ponašanje, stručnjaci navode da djeca od toga imaju koristi.

Svako od nas, svakodnevno, unese određenu količinu sadržaja iz nosa putem sinusnih šupljina, a djeca to samo rade na drugačiji način, ističu znanstvenici.

Više od 80 posto te sluzi sastoji se od vode, soli i antitijela, a njena primarna uloga je zadržavanje prljavštine iz zraka, prašine i mikroorganizama.

Iako ova sluz sadrži patogene, ljudski želudac s njima sasvim dobro izlazi na kraj, kažu doktori. Štoviše, to je jedan od načina na koji jačamo imunitet.

Naša tijela građena su tako da s lakoćom probavljaju sluz, s obzirom na to da je nesvjesno unosimo stalno. Najgore što se može dogoditi je krvarenje iz nosa uslijed ‘intenzivnog kopanja’.

Liječnici nisu razmatrali estetsku stranu te radnje, već samo utvrdili da u tome, zdravstveno, nema ništa loše. Djetetu valja ponuditi maramicu i podučiti ga kako se njome koristiti, jer ova, ipak ružna navika zna ostati i kasnije, sve do odrasle dobi.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari