Ne odgajajte snoba!

Jeste li ikada bili okruženi ljudima koji misle kako su bolji od vas, koji misle da su iznad vas u svemu?

Čuli ste za snobove? Na žalost, ima ih posvuda. Na poslu, autobusu, no nekako mislimo da su najgori oni u školama, jer ipak, roditelji su uzor djeci.

Najlakše ih je prepoznati po tome što misle da su bolji od svih, često su okruženi velikim brojem prijatelja, no zapravo to nisu pravi prijatelji, jer snobovi ne brinu za nikog osim za sebe. S vremenom ta se prijateljstva rasprše.

Pravilno ponašanje pokazujemo poštovanjem prema drugima, snobovi pak pokazuju i rade sasvim suprotno. To su lažne osobe koje pokušavaju navesti druge da ih cijene i poštuju iako to ne zaslužuju. Često izostavljaju druge zbog socijalnih statusa ili nedostatka novca. Čine neugodu drugima inzistirajući na određenim pravilima.

Učite svoju djecu da ne budu snobovi, bez obzira na ekonomski, društveni i socijalni status.

Svaki bi roditelj trebao svoje dijete naučiti lijepom i pravilnom ponašanju, a zatim mu dopustiti da bude prijatelj sa onim koga odabere.

Također, potrebno mu je dati do znanja da neke stvari nisu prihvatljive.

Učite li od malena svoju djecu pravilnom ponašanju i ispravnim stvarima?. Kasnije, kada poraste, vaše bi dijete trebalo lakše prebroditi oluju snobova kojima će biti okružen, a to da će se morati uhvatiti u koštac i sa njihovim zlobnim komentarima. Stoga, razgovarajte sa vašim djetetom, podsjetite ga da je bitan odnos sa drugima, da poštuju sve bez obzira na njihov status, da budu dobri i pošteni ljudi, da pomognu kada mogu. Da nikada ne ponižavaju druge, bilo privatno ili javno, da ne budu ljubomorni na tuđa dostignuća, a uz sve to, neka budu spremni na to da će sigurno doživjeti da će im netko uputiti neki zlobni komentar, uputiti ružnu ili zlobnu kritiku.

No uz sve to, moraju znati da ćete vi, kao roditelj uvijek biti uz njih, izgraditi njihovo samopouzdanje, osjećaj za empatiju i pravednost, a to je upravo ono što snobovima fali.

Također, roditeljima bismo uputili pitanje, odgajate li i vi male snobove, osobe koje svoju vrijednost pokazuju kroz markiranu odjeću, debljinu novčanika, ili osobe kojima nije bitno nosi li njihov prijatelj odjeću iz Zare ili kineskog dućana, već im je bitno da se prema drugima odnose sa poštovanjem?!?

Ana-Marija Karakaš

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar