Ne propustite drugu konferenciju „Žene u znanosti i farmaceutskom biznisu“

Zagreb, 12. veljače 2022. – Women in Adria, u suradnji s veleposlanstvom Kanade i L’Orealom Adria, i ove će godine obilježiti Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti organizacijom konferencije „Žene u znanosti i farmaceutskom biznisu“. Potaknuti činjenicom da je udio žena na vodećim pozicijama u Hrvatskoj i dalje drastično nizak, organizatori nastoje popularizirati prirodne znanosti te potaknuti razgovor o položaju žena u znanosti, posebice u sektoru farmacije i biotehnologije. Konferencija će se održati u petak, 11. veljače u hotelu Aristos u Zagrebu s početkom u 8.30 sati, a možete je pratiti online putem linka.

Iako žene u Hrvatskoj čine čak 49 % zaposlenih u znanosti u svim sektorima, njihov je udio na vodećim pozicijama zanemariv. Svjetskoj, ali i hrvatskoj farmaceutskoj industriji također nedostaje žena na vodećim pozicijama što potvrđuje i činjenica da deset najvećih farmaceutskih kompanija ima svega 20 % žena u izvršnim i nadzornim odborima. Upravo će toj temi, kao i važnosti popularizacije znanstvenih karijera u području farmacije i biotehnologija, biti posvećena ovogodišnja konferencija „Žene u znanosti i farmaceutskom biznisu“.

„U proteklih godinu dana kreirali smo zajednicu žena u znanosti i farma biznisu koja im omogućava razmjenu iskustva, edukaciju i umrežavanje. Veselimo se drugoj konferenciji na kojoj ćemo čuti nove priče koje će inspirirati studentice i one iskusnije za karijeru u ovoj branši “, rekla je Ivana Matić, osnivačica i CEO Women in Adria.

„Ponosan sam da veleposlanstvo, već drugu godinu zaredom podržava inicijativu Women in Adria za osnaživanja žena u poslovnom i znanstvenom svijetu, s naglaskom na sektor farmacije i biotehnologije. Posebno mi je drago što ćemo danas imati priliku poslušati i predavanje kanadsko-hrvatske farmaceutkinje Marice Gašpić – Pišković, koja živi i radi u Kanadi. Međunarodna razmjena iskustava izrazito je važna, a ujedno je i inspiracija drugim ženama u različitim fazama njihove karijere. Veleposlanstvo Kanade uvijek sa zadovoljstvom podržava događanja koja promiču osnaživanje žena, jer su društva kojima je ravnopravnost spolova prioritet, ujedno pravednija, sigurnija i prosperitetnija, što je u interesu i Kanade i Hrvatske”, poručio je veleposlanik Kanade Alan Bowman.

Promicanje ravnopravnijeg sudjelovanja žena i djevojaka u obrazovanju, radu, odlučivanju i općenito u znanstvenom životu, kao i garancija jednakih mogućnosti za profesionalni i osobni razvoj jedna je od temeljnih, ustavom zajamčenih vrednota Hrvatske. Iako se čini da se broj žena i muškaraca koje upisuju i završavaju studijske programe na visokoobrazovnim institucijama sve više izjednačuje,  udio žena na vodećim i odgovornim pozicijama u znanosti još nije ni izdaleka jednak broju muškaraca u tom području.

Smanjenju te razlike i boljem položaju žena u znanostima pridonose i perspektivne dobitnice prestižne stipendije Nacionalnog programa stipendiranja L’Oreal-UNESCO „Za žene u znanosti“ dr. sc. Marina Raguž, dr. med., specijalizantica neurokirurgije na KB-u Dubravi i Helena Virić Gašparić, mag. ing. arg. sa Zavoda za poljoprivrednu zoologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koje će svojim izlaganjima na konferenciji podijeliti vlastita iskustva o tome kako je biti znanstvenica, ali i svoje najznačajnije dosadašnje uspjehe.

„U predavanju govorit ću o važnosti poljoprivrede, gospodarske djelatnosti neophodne za proizvodnju hrane i sirovina, znanosti koja nam omogućava stjecanje novih spoznaja te poduzetništva koje potiče razvoj i brzo uvođenje novih tehnologija u upotrebu. Sinergija svega navedenog dovodi do upotrebljivih tehnoloških inovacija koje su pokretač ekonomije cijelog društva“, najavila je Helena Virić Gašparić, prošlogodišnja stipendistica Nacionalnog programa stipendiranja L’Oreal-UNESCO „Za žene u znanosti“.

Konferencija je namijenjena svim ženama zaposlenim u znanosti, farmaceutskoj industriji, ali i široj javnosti koju zanimaju ove teme.

Oglas

Komentiraj

komentari