Ne propustite ovogodišnje festivale Cirkobalkana i Klaun fest!

CIRKOBALKANA

Festival suvremenog cirkusa u cirkuskom šatoru, međunarodni je festival regionalnih putanja, koji se od 28. svibnja do 6.lipnja, u svom 9. izdanju vraća se u Zagreb, s misijom da na jednom mjestu okupi i podrži regionalne i inozemne cirkuske umjetnike i umjetnice, potakne suradnje, razmjenu ideja i iskustava. Cilj mu je predstaviti suvremeni cirkus široj publici i to kroz njegov autentični i inovativni izvedbeni vokabular koji proizlazi iz njegove transdisciplinarnosti.

I ove godine, u sklopu izvedbenog dijela programa, dovodimo neka od najzanimljivijih aktualnih ostvarenja na polju regionalne i europske scene suvremenog cirkusa, koje će publika moći vidjeti u dvije forme ukupnih 7 izvedbi: 3 rada u nastajanju i 4 cjelovečernje predstave.

Izvedbeni program CirkoBalkane 9 odvija se u cirkuskom šatoru CirkoBalkane i u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, na istoj adresi: Trnjanski nasip bb, a  sadržaj je sljedeći:

28.5. 19:00 CirkoBalkana cirkuski šator u dvorištu Pogona Jedinstvo

 CB2 (HR/RS ): “Periferijanci part 2 ili Sve Što Ste Nikad Željeli Znati”

 prezentacija rada u nastajanju u okviru SubScene

29.5. 19:30 CirkoBalkana cirkuski šator u dvorištu Pogona Jedinstvo

Marina Cherry (SE/SAD): »Only Bones v1.6.«, predstava

30.5. 20:00 CirkoBalkana cirkuski šator u dvorištu Pogona Jedinstvo

Los Putas Makinas Company (FR): »Tutti Frutti«, predstava

2.6.  20:00 CirkoBalkana šator u dvorištu Pogona Jedinstvo

Chiara Marchese (FR): »Le poids de l’âme – tout est provisoire« prezentacija rada u nastajanju u okviru circusnext platforme

3.6.  19:00 Velika dvorana Pogona Jedinstvo

OLGA_ CirqAnalogique (ES): »LP (Long Play)«, prezentacija rada u nastajanju u okviru

       circusnext platforme

4.6.  19:00 CirkoBalkana šator u dvorištu Pogona Jedinstvo

Dora i Mišo Komenda (HR): »Zvuk i Tijelo«, premijera predstave

5.6.  19:00 Velika dvorana Pogona Jedinstvo

Les Hommes penches (FR): “Instable”, predstava

Osim izvedbenog dijela program čini i Laboratorij cirkuske umjetnosti, nezaobilazna edukacija namijenjena lokalnim cirkuskim umjetnicima_ama. »Istraživački laboratorij za cirkuske umjetnike« vode umjetnici kompanije OLGA_CirqAnalogique (ES), dok  Los Putas Makinas (FR) vode Radionicu cirkuske umjetničke prakse. Radionice pokrivaju širok spektar cirkuskih i srodnih izvedbenih tehnika i namijenjene su umjetnicima_ama koje žele otići korak dalje od same tehnike i obogatiti svoj izvedbeni vokabular.

Kao i svake godine, program uključuje i popratni dio, pa će tako publika moći pogledati izložbu fotografija Marije Stojković »Sva djeca CirkoBalkane«, koja se otvara 26. 5. u 20:00. u Knjižnici Marije Jurić Zagorke.  31.5. U 19:00 u cirkuskom šatoru projicirati će se film »Sustav K« u sklopu programa Kino Cirkus koji se odvija u partnerstvu s ROOM 100 iz Splita, a 1.6. u 18:00 slijedi promocija novog broja časopisa Kazalište, čiji temat obuhvaća suvremeni cirkus u Hrvatskoj.

ZAGREB KLAUN FESTIVAL 2021

Međunarodni je festival koji pred zagrebačku publiku drugu godinu za redom donosi aktualna ostvarenja suvremenog klaunskog teatra. Ujedno je jedini festival u široj regiji koji u središte dovodi kazališnog klauna.

Ove godine ZFC se održava se od 03. do 06. lipnja na sceni KUC Travno, a glavni program mu čine cjelovečernje klaunske predstave recentne europske produkcije:

03.06. 2021 – Palunkova žena, produkcija Triko Cirkus Teatar (HR)

04.06. 2021- Echo, produkcija Ymedioteatro (ES)

05.06. 2012- Black & Blue, Cristi Garbo i Ricardo Cornelius ( ES)

06.06.2021– Obaveza, produkcija Cirk Pozor (HR)

Osim izvedbi, popratni program festivala čine majstorska radionica Davida Shinera, slavnog američkog komičara i klauna, koautora Tonyjem nagrađene brodvejske predstave ‘Fool Moon’ te redatelja predstave Kooza u produkciji i izvedbi  Cirque de Soleila; projekcija filma EXIT , Montrealskog klaunskog kolektiva Sortie de secousseste te nezaobilazni Clown Cafe.

Krovna tema ovogodišnjeg festivala su ODNOSI: socijalni odnosi, partnerski odnosi, unutarnji odnosi između mogih ja koji se u nama skrivaju, pa nadalje cijeli spektar -od neposrednih do posrednih odnosa, odnosa između kojih stoji ekran, ili pak netko treći. Time odajemo počast najvažnijem odnosu u klaunskom kazalištu – a to je odnos klauna s publikom.

Festival je dio godišnjeg programa ‘Desetka u Trikou’ kojim se obilježava deset godina ovog profesionalnog neovisnog kazališta.

Program je potpomognut sredstvima Ministarstva Kulture i Medija RH, zaklade Kultura nova, te kroz programe Internationalisation of Spanish Culture (PICE) u okviru  Acción Cultural Española (AC/E) Mobility grants. Ulaznice dostupne na: www.ulaznice.hr

O IDEJI FESTIVALA:

Klaun, kako ga ovdje shvaćamo i predstavljamo,  nije tek površni zabavljač već scenska persona koja propagira ranjivost kao snagu, svjesnost kao poziv, igru kao rast, neuspjeh kao životnu činjenicu. On je taj koji nas može naučiti kvalitetnije živjeti i kako postati svjesniji svijeta u sebi i oko sebe.  Kroz smijeh i samoironiju, kao počela klaunskog teatra, klaun nas uči njegovati emocionalnu stabilnost i empatiju.  Izvedbeni stil kojim to postiže uporište nalazi u tijelu, u fizičkoj komediji i vještini, te u neposrednoj komunikaciji s publikom.

Oglas

Komentiraj

komentari