Ne učite djecu rutinskim poslovima jer im jamčite nezaposlenost

Zagreb, 4.10. Prva Future Tense konferencija održana u zagrebačkoj Laubi, usmjerena na budućnost poslovanja, okupila je četiri svjetska futurologa: Morgaine Gaye, Gerda Leonharda, Arica Dromija i David Bircha. Oni sugovorili o razvoju i utjecaju tehnologije na čovječanstvo, o pametnim gradovima, mikro i makro prehrambenim trendovima te budućnosti plaćanja.

Gerd Leonhard predviđa da će napredna tehnologija promijeniti naš svijet više nego bilo koji izum ranije, zaključuje da nas očekuje svijetla budućnost, samo je važno da čovječanstvo stavimo na prvo mjesto. Napominje kako će sve radnje i talenti koji ne mogu biti digitalizirani i automatizirani imati ogromnu vrijednosti. „Čovječanstvo će se u nadolazećih 20 godina promijeniti više nego što se promijenilo u posljednjih 300 godina. Nemojte se natjecati s strojevima u području obrade podataka jer će računala postati inteligentnija od ljudi, no razvijajte ljudske osobine i kvalitete jer je to nada za budućnost“, izjavio je futurolog Gerd Leonhard uz napomenu: „ne učite djecu rutinskim poslovima koje uključuje ponavljanje jer im tako jamčite nezaposlenost“.

Morgaine Gaye u svom je predavanju o mikro i makro trendovima u prehrani predvidjela niz promjena koje bi, kako kaže, trebale promijeniti način na koji doživljavamo svijet, a prema tome i način na koji kušamo hranu i razmišljamo o tome što za nas znači da je nešto – ukusno.

U budućnosti će se zrak i voda sve češće koristiti  kao sastojci prehrambenih proizvoda i njihove ambalaže, najavila ja Gaye te prehrambenim kompanijama savjetovala da već danas počnu istraživati na koje se sve načine mogu poigrati teksturom hrane koju proizvode i tako potrošačima donijeti iznenađenje i iskustvo za kojim tragaju.

 „Vrijeme u kojem živimo vrlo je nestabilno i pred nama su promjene koje će svijet već za tri godine učiniti neprepoznatljivim. Morat ćemo ponovo redefinirati što za nas znači uspjeh, što smatramo lijepim, a što nam je ukusno“, izjavila je Gaye dodajući kako će hrana uvijek biti mjerilo prema kojem možemo tumačiti kulturu i stanje svijesti jer nam je svima zajednička, imali pristup tehnologiji ili ne.

David Birch futurolog i vodeći stručnjak u području financijske industrije naglasio je kako je u nizu zemalja korištenje gotovine već sada u padu, i sigurno će nestati. „Najnovija tehnologija omogućit će pametan novac, a to će biti novac koji odražava vrijednosti zajednica koje su ga proizveli“, naglasio je David Birch te dodao da tehnologija koja će omogućiti te promjene ne mora biti blokchain te da digitalna valuta možda neće biti bitcoin, no da je tokenizacija neminovna.

Aric Dromi istaknuo je kako gradovi moraju razmišljati kao brandovi i velike kompanije. „U SAD-u rast bilježe kompanije čije je primarno poslovanje zasnovano na računalnom kodu. Isto vrijedi i za gradove jer je rezultat očit“, izjavio je Aric Dromi te dodao kako će do 2050. godine većina svjetskog stanovništva živjeti u gradovima.

Tijekom predavanja istaknuo je kako sve više vjerujemo umjetnoj inteligenciji (AI), a složio se s drugim Future Tense predavačima da će se u budućnosti sve više cijeniti kreativnost i ljudske osobine i znanja.

Manuela Šola ispred agencije Komunikacijski laboratorij koja je organizirala konferenciju izjavila je: „Iznimno sam ponosna što smo na jednom mjestu uspjeli okupiti predsjednike uprava velikih kompanija, male poduzetnike i predstavnike javne uprave koji su slušali predviđanja futurologa, inspirirali se i promišljali o primjeni naučenog na vlastito poslovanje. Posebna vrijednost koju Future Tense konferencija donosi je popularizacija futurologije u javnosti te odmicanje od opterećujućih tema prošlosti i usmjeravanje na budućnost te prilike koje su pred nama. Futurolozi su potvrdili da ono što će nas definirati u budućnosti nije tehnologija koja će se razviti, već način na koji ćemo je koristiti.“

Koliko su futurološka predviđanja korisna i mogu li se primijeniti u planiranju poslovanja na CEO Future panelu raspravljali su predsjednici uprava: Jiří Dvorjančanský; A1 Hrvatska, Mario Žižek; Addiko Bank, Katarina Šiber Makar; IN2, Dražen Mavrić; Nova TV i Tihomir Adam; Zvijezda.

Na panelu je poseban naglasak stavljen na važnost etike kada je riječ o implementaciji umjetne inteligencije u poslovanju te zaštiti privatnosti i podataka korisnika u sveprisutnoj digitalnoj sferi poslovanja.

S obzirom da je tema konferencije naišla na odobravanje i podršku poslovne zajednice organizatoru su najavili nastavak Future Tense konferencije i sljedeće godine.

Više informacija o konferenciji potražite na www.futuretense.eu

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari