„NE“ vašoj djeci, ali ne u svakoj prilici

Roditelji svojoj djeci često govore „ne“. Često se radi o refleksu, instinktu. Međutim, na djecu riječ „ne“ često nema dugotrajan utjecaj. Kada djeci kažete „ne“, tjerate ih da razmišljaju unutar zadatih okvira. Djeca se tada “gase”, osjećaju kako se njihova inicijativa guši. Kao roditelji, nastojte svojoj djeci reći „da“ što je više moguće.

No, reći „ne“ također je veoma važno, jer je djeci potrebno postaviti granice kako bi se emotivno, fizički i psihički razvijala. Ako nikada ne kažete djeci „ne“, to će ih unazaditi kada se trebaju suočavati s pravim svijetom.

Možemo nabrojati devet situacija u kojima roditelji svojoj djeci obavezno moraju reći „ne“.

1. Kada se nalazite na parkiralištu ili u prometu

Djeca nisu dovoljno visoka kako bi ih se vidjelo iz automobila. Vrlo lako mogu nastradati, tu nema mjesta za šalu.Morate reći djeci da vas drže za ruku kada su na parkiralištu i u prometu te da oko toga nema rasprave. Kada im dajete upute, morate biti transparentni, ali i suosjećajni. “Ne smiješ trčati po parkiralištu. Moraš stalno biti uz mene. Možeš nastradati.” Tako morate pristupiti situaciji.

2. Kada vaše dijete nekom nanosi bol

Djeca predškolske dobi ne razumiju kako psu ili mački nanose bol. Međutim, ako su u dobi kada razumiju, onda im se treba jasno reći kako takvo ponašanje nije prihvatljivo. Roditelji trebaju djecu učiti suosjećanju s onima koji trpe bol te svojoj djeci govoriti da treba biti dobar prema svima.

3. Kada su svjedoci ili sudjeluju u zlostavljanju

Ako se netko loše ponaša prema drugom djetetu – čak i ako je ta osoba vaš dobar prijatelj, a osoba prema kojoj se loše ponaša netko koga ne volite – ne pridružujete se zlostavljanju.

 4. Kada vaše dijete uništava nečije stvari

Ne možete ući u bratovu ili sestrinu sobu i razbiti nešto njegovo samo zato što ste na njega ljuti. Tuđe se stvari moraju poštivati.

 5. Kada se vaše dijete skida na javnoj površini

U našem je društvu nepristojno biti gol u javnosti nakon što osoba napuni četiri godine i toga se trebaju pridržavati jednako roditelji i djeca.

 6. Kada se neprimjereno ponašaju u restoranu

Ako se vaša djeca ne mogu pridržavati pravila restorana u koji idete, onda ih nemojte povesti sa sobom. Djeca će vjerojatno smetati konobarima te će im netko vjerojatno stati na nogu. Drugi posjetioci restorana zaslužuju jesti u miru, pa roditelji svojoj djeci moraju jasno dati do znanja što se od njih očekuje.

 7. Kada putuju avionom

Avio kompanije imaju posebna pravila za ponašanje u avionima i djeca se toga moraju pridržavati. Djeca ne smiju udarati sjedalo ispred sebe, dizati i spuštati stolić na sjedalu ispred sebe te biti glasni.

 8. Kada ih učite o interakciji sa strancima

Kao odrasli ljudi stalno razgovaramo sa strancima i uputno je djeci objasniti kako postoje dobronamjerni stranci. Većini se može vjerovati.

Međutim, djeci se mora reći da ni pod kojim uvjetima ne smiju nigdje ići s osobom koju ne poznaju i s odraslom osobom s kojom ne želite da negdje ide.

 9. Kada vaše dijete isplanira neku aktivnost s prijateljem

Obećanje boljeg provoda, makar se radi o aktivnosti koju obožavate, ne može poslužiti kao razlog za poništenje postojećeg dogovora. Ako se dogovorite nešto s jednim prijateljem, a drugi vas pozove na sladoled, morate ga odbiti ili u tu aktivnost uključiti prijatelja s kojim ste se prvo dogovorili.Nije lijepo poništiti dogovor ako dobijete bolju ponudu. Morate voditi računa o drugoj osobi.

Ovo su samo neke od brojnih situacija u kojima treba izričito reći “ne” kako bi vaše dijete usvojilo osnove lijepog ponašanja i izgradilo karakter.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari