Nedjelja u boji Crvenih popisa o ugroženim životinjama

Nedjelja u boji Crvenih popisa:  veliko upozorenje na važnost očuvanja biološke raznolikosti Hrvatske

Edukativni program u povodu Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba održati u nedjelju, 20. svibnja od 11 do 18 sati.

Naglasak će biti stavljen na biološku raznolikost Hrvatske. U posebnom će se kutku, uz opipavanje raznovrsnih preparata, govoriti o ugroženim vrstama koje se mogu vidjeti u Zoološkom vrtu. Među njima su vuk, medvjed, ris, bjeloglavi sup, sova jastrebača i bijela roda.

U kreativnoj radionici mališani će izrađivati maske hrvatskih zvijeri.

Upoznaj zvijeri Hrvatske – naziv je interaktivne igre nadahnute medvjedom, vukom i risom. U sklopu nje djeca će provjeriti svoj njuh mirisnim kuglicama, a sluh snimkama glasanja životinja. Sive će stanice zaposliti i prepoznavanjem otisaka šapa te analizom lubanja mesojeda i biljojeda.

Svi će zainteresirani moći zaviriti i u Crvene knjige. Riječ je o zbiru Crvenih popisa uz dodatne podatke o vrstama i staništima ugroženih životinja.

Crveni popis je dokument koji donosi informacije o riziku od izumiranja, razlozima ugroženosti te mjerama potrebnima za očuvanje ugroženih divljih vrsta i njihovih staništa.

Na Crvenim popisima Hrvatske nalazi se čak 40 vrsta kojima prijeti izumiranje, a 27 vrsta već je izumrlo u ovom dijelu Europe.

Svi se građani mogu uključiti u očuvanje biološke raznolikosti. Kako to činiti već u vlastitu dvorištu u kojem mogu obitavati ptice, ježevi, šišmiši, puževi, kukci i druge životinje, zainteresirani će moći doznati u edukativnom kutku Zelena mreža.

Udruga pčelara Pčelinjak posjetitelje će educirati o važnosti pčela i vrijednosti pčelarstva.

Za ulaz u Zoološki vrt grada Zagreba mogu se koristiti obje blagajne – središnja te ona na istočnoj strani Vrta, tj. iz ulice Fakultetsko dobro.

Sam Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode pada u utorak, 22. svibnja.

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar