Nema veće pokretačke snage od snage žena!

“Nema veće pokretačke snage od snage žena!”, govorila je Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka. To je ujedno i poruka nedavnih skupova žena u poduzetništvu održanih u Sarajevu i Skopju, gdje je predstavljen i Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, koji će u Zagrebu okupiti više od 600 sudionica i sudionika (kongres nema kotizacije, uz slobodan ulaz za sve zainteresirane s prethodnom prijavom.

Žene u poduzetništvu i u Sarajevu i u Skopju poručuju da se na realnom tržištu može uspjeti predanim, discipliniranim radom, a položaj poduzetnica unaprijediti međusobnim uvažavanjem i suradnjom.

„Ženskom poduzetništvu treba potpora, treba razumijevanje i zajedničko djelovanje. Zato radimo na njegovom osnaživanju, na edukacijama, čak i na izradi makedonske strategije za razvoj poduzetništva u žena. Zajedno se moramo izboriti za bolje uvjete poslovanja žena, kako u Makedoniji tako i na međunarodnoj razini, jer samo tako možemo doći do željenog rezultata. Predlažemo i osnivanje regionalnog centra za žene u poduzetništvu koji bi djelovao u pravcu međusobnog povezivanja, poslovanja, ostvarivanja boljeg poduzetničkog ozračja za sve žene bez obzira u kojoj državi poslovale“, ocijenila je Valentina Disoska, predsjednica Udruženja poslovnih žena Makedonije na poslovnoj manifestaciji Global women leaders summit, koja se održala u Skopju.

Dodala je da iz navedenih razloga svestrano makedonske žene podupiru i Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, kojega će rado pohoditi 08. ožujka ove godine u Zagrebu.

Aida Zupčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena Bosne i Hercegovine koja će također sudjelovati i na Kongresu poduzetnica jugoistočne Europe ističe da susreti i okupljanja poduzetnica u regiji pomažu ukazati na ključne probleme.

„Problemi poduzetnica su brojni, od nedostatka financijske podrške ženama poduzetnicama, preko administrativnih barijera, pa sve do nepostojanja odgovarajućih ustanova u manjim lokalnim zajednicama, a koje su neophodno za organizaciju posla jednoj ženi, poput vrtića, produženih boravaka…“- istakla je Aida Zupčević, upozoravajući i kako u BiH još nemaju ni službeni podatak o broju tvrtki koje su u vlasništvu žena.

Regionalni skupovi poduzetnica organizirani od Ljubljane do Skopja posljednjih tjedana uvelike rade u pravcu poboljšanja položaja žena na realnom tržištu. Kongres poduzetnica jugoistočne Europe na kojega dolazi 08. ožujka ove godine više od 600 sudionica i sudionika uvelike će pomoći u tom pravcu.

„Raduje me vidjeti entuzijazam i želju za povezivanjem i suradnjom žena bez obzira u kojoj državi jugoistočne Europe ustrajno i marljivo pokušavale graditi svoje poduzetništvo. Kada smo prošle godine krenuli s pripremama Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe, kolegice poduzetnice od Ljubljane do Sofije i Tirane spremno su pomagale i još pomažu našu organizaciju, ne pitajući za bilo što osim da ova manifestacija prođe u najboljem ozračju međusobnog uvažavanja i potpore. I to je najbolji dokaz koliko žene ne poznaju granice kada je zajedništvo u poduzetništvu u pitanju – komentirala je Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra – organizator Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe.

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari