Njega kože novorođene bebe uz 4 savjeta stručnjaka

Postati roditelj jedan je od najljepših, ali i najizazovnijih trenutaka u životu. Roditelji se svaki dan susreću s bezbroj novih situacija u kojima često ne znaju kako reagirati, posebno kada se radi o zdravlju djeteta i njezi kože.

Čim se primijete prvi čudni tragovi na koži, nastaju nemir i brojna pitanja koja se vrzmaju glavom svakog roditelja. Kako bismo riješili barem neke sumnje i smanjili zabrinutost roditelja, pronašli smo odgovore na neka od čestih pitanja uz pomoć specijalistice dermatovenerologije prim. dr. sc. Nives Pustišek.

Što učiniti kada je bebina koža suha i gruba?

  • Pripazite na temperaturu vode

Iako uvijek postoji strah da se dijete prehladi ili se bojimo da je voda prehladna, pokušajte pronaći idealnu temperaturu. Vruća voda prilikom tuširanja ili kupanja dodatno isušuje kožu.

  • Bitan je i sastav odjeće

Znamo, teško je odoljeti slatkim haljinicama ili zanimljivim odjevnim komadima, ali pripazite o kojoj se tkanini radi. Kako bi spriječili svrbež uzrokovan lošim izborom tkanine i znojenjem, idealno bi bilo nanijeti balzam koji će umiriti kožu i zaštititi je te ispod svega djetetu odjenuti pamučni bodi. Dr. Pustišek ističe kako je Lipikar Baume AP+ učinkoviti balzam koji pomaže kod suhe iritirane kože sklone svrbežu te osjetljivoj koži sklonoj atopiji kod novorođenčadi, beba, djece i odraslih.

Što kad je bebi dijagnosticiran atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis kronična je upalna bolest kože. Pacijent s atopijskim dermatitisom ima oslabljenu funkciju zaštitne pregrade kože te hiperaktivan i neuravnotežen imunološki sustav. Jedan od simptoma atopijskog dermatitisa je svrbež, a činjenica je da češanje izaziva mnogo više problema nego što ih rješava. Prilikom češanja, dijete noktima grebe po površini kože i ona postaje upaljena, odnosno još više iziritirana i crvena što pogoršava situaciju. Upravo iz tog razloga, trebali biste maksimalnu pažnju posvetiti rutini prije spavanja.

  • Pazite na temperaturu prostorije u kojoj dijete spava

Upravo je previsoka temperatura česti okidač atopijskog dermatitisa. Preporučamo da sobnu temperaturu spustite nekoliko stupnjeva jer previsoka dodatno isušuje kožu.

  • Pripremite umirujuću kupku

Djeca vole ustaljenu rutinu koja će vam pomoći pri uspavljivanju djeteta. Kako biste umirili svoju bebu, trebali biste izbjeći aktivnosti koje razbuđuju dijete. Jedna je od preporuka što dijete umiriti kupkom. Svakako treba pripaziti da pritom voda bude ugodne temperature i pritom koristiti proizvode koji nisu agresivni. Dr. Pustišek navodi: „Lipikar Syndet AP+ proizvod je za kupanje beba, djece i odraslih s vrlo suhom kožom, a pogodan je i za osjetljivu te nadraženu kožu sklonu svrbežu i atopiji te kao tretman za tjemenicu kod beba“.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari