Nogomet za prijateljstvo 2018.ujedinit će djecu iz 211 zemalja i regija svijeta, Hrvatska i ove godine partner projekta

Zagreb, 28. ožujka2018.–Nogomet za prijateljstvo (Football for Friendship) globalno je priznat i višestruko nagrađivani međunarodni program koji se održava pod pokroviteljstvom tvrtke Gazprom – službenog partnera FIFA-e i Svjetskog kupa u Rusiji 2018. godine. Cilj programa je uključivanje mladih generacija širom svijeta u promoviranje najvažnijih ljudskih vrijednosti među svojim vršnjacima – prijateljstva, jednakosti, mira i poštivanja različitih kultura i nacionalnosti. Program će ove godine okupiti djevojčice i dječake iz čak 211 zemalja i regija, a završnica će se održati u Moskvi, od 8. do 15. lipnja 2018. godine. I ove godine u projektu sudjeluje i Hrvatska.

Na javnom izvlačenju u Moskvi formirana su 32 međunarodna tima prijateljstva te su definirane igračke pozicije ambasadora svake pojedine zemlje. Svi igrači i igračice moraju imati 12 godina, a svaki miješani međunarodni tim imat će trenera u dobi od 14 do 16 godina. Hrvatski ambasador igrat će na poziciji obrambenog igrača zajednos igračima iz Zambije, Turkmenistana, Italije, Urugvaja i Nove Kaledonije, dok će im trener biti mladi Slovenac.Sportaši različitih nacionalnosti, različitih rodova i različitih fizičkih sposobnosti igrat će u istom timu.

Više od 5000 medija iz cijelog svijeta pokrit će programske događaje, dok ćeMeđunarodni dječji medijski centar Nogometa za prijateljstvo i ove godine okupiti mlade12-godišnje novinare iz istihzemalja i regija u svijetu. Istodobno je započet i globalni proces izbora Mladih ambasadora mira, prijateljstva i jednakosti koji će predstavljati svoje zemlje u Moskvi.

Uz sam turnir, 12. lipnja mladi će ambasadori sudjelovati i na Šestom međunarodnom forumu, gdje će razgovarati o novim načinima promoviranja glavnih vrijednosnih načela ovog programa u svijetu. Za vrijeme trajanja Međunarodnog kampa prijateljstva, mladi nogometaši će – vođeni od strane mladih trenera i uz potporu poznatih svjetskih nogometaša – pohađati tečajeve o osnovnim vrijednostima projekta unutar Škole devet vrijednosti koju UN preporuča kao jedinstveni edukacijski program.

Uz osnovne vrijednosti promicanja jednakosti, Nogomet za prijateljstvo objedinjuje i ekološku inicijativu pa će tako 32 Međunarodna tima prijateljstva nositi ime jedne od ugroženih svjetskih životinjskih vrsta, a hrvatski igrač je u timu Hippopotamus.

“Sudjelovanje u Gazprom Međunarodnom dječjem društvenom programu Nogomet za prijateljstvo, upoznat ćete prijatelje iz cijelog svijeta, saznati više o jednakosti i pravednosti – vrijednostima  koje su vrlo važne za FIFA-u. Konačni događaji šeste sezone održat će se u Moskvi tijekom Svjetskog kupa u Rusiji 2018. “, istaknuo je Marco van Basten, svjetska nogometna legenda.

Prošlogodišnji ambasador Hrvatske bio je mladi golman iz GNK-a Dinamo, Ivan Omazić, koji ističe svoja izuzetno pozitivna iskustva: Počašćen sam što sam dobio priliku biti dio  ‘Nogometa za prijateljstvo’ prošle godine. Tamo sam upoznao puno sjajnih prijatelja koje isto kao i mene, veže ljubav prema sportu. Ovaj projekt nam pruža priliku da upoznamo druge kulture i druge poglede na svijet, a to je to što nam treba da možemo širiti mir, prijateljstvo i jednakost.

Video Javnog izvlačenja Nogometa za prijateljstvo 2018. dostupan je na službenom YouTube kanalu F4F https://www.youtube.com/user/FOOTBALL4FRIENDSHIP .

Od 2013. PJSC Gazprom organizira Međunarodni dječji društveni program Nogomet za prijateljstvo. Ključne vrijednosti koje promiču sudionici programa uključuju prijateljstvo, jednakost, pravednost, zdravlje, mir, predanost, pobjedu, tradiciju i čast. Sudionici su mladi igrači (djevojčice i dječaci, uključujući i one s posebnim potrebama), kao i mladi novinari koji pokrivaju događajeu okviru Međunarodnog dječjeg društvenog centra Nogometa za prijateljstvo. Geografski opseg programa širi se svake godine: od 8 zemalja 2013. godine do 211 zemalja 2018. godine.U proteklih pet godina u programu koji podržavaju FIFA, UEFA, Međunarodni olimpijski odbor, nogometne federacije raznih zemalja, međunarodni dječji dobrotvorni fondovi i vodeći svjetski nogometni klubovi, sudjelovalo je  više od 3700 ljudi.

Na javnom izvlačenju formirana su 32 međuarodna tima prijateljstva te su definirane pozicije ambasadora svake pojedine zemlje. Nakon definiranja igračkih pozicija mladih nogometaša, njihovi treneri odabrani su procedurom: 19 zemalja koje će predstavljati mladi treneri odabrane su na javnom ždrijebu, 11 trenera odabrali su gradovi domaćini 2018 FIFA Svjetskog kupa u Rusiji, dok su 2 mlada trenera izabrali najbolji sudionici prethodnih sezona programa Nogomet za prijateljstvo.

Oglas

Komentiraj

komentari