Novi ciklus Čakulaonica – Unatoč teškim temama, pregršt smijeha i duh optimizma!

Ljeto je prošlo, a jesen se vratila u grad. Baš, kao  i naša, uvijek posjećena  Čakulaonica.
Kako smo i najavili  na prethodnoj Čakulaonici, počeo je novi ciklus „radionica“ za samohrane roditelje i jednoroditeljske obitelji, sa novim licima, novim pojačanjem u postavi, Rosie Kugli koja je od sada također zadužena za organizaciju i vođenje radionica, ali i novim gostima s kojima ćemo se na naše veliko veselje družiti, a koji  će svojim pričama i iskustvom obogatiti naše tematske sastanke.
Stoga smo neizrecivo počašćeni i sretni što smo na  početku novog ciklusa Čakulaonica ugostili posebnu i jedinstvenu ženu Sandru Petrž.

Sandra Petrž je divna majka, nadasve iskrena i vedra, nevjerojatno hrabra žena koja je do sada nadahnula  mnoge žene  da se oslobode okova nasilja i zlostavljanja, iskreno i bez zadrške, progovorila o svom životnom iskustvu kao zlostavljane djevojčice i žene.  Kako je i sama rekla, svoju je traumu zapisala i tako je nastao njen autobiografski roman Sandročka zlostavljana. Svojom  životnom pričom, Sandra je  prvenstveno željela ohrabriti žene da prekinu začarani krug nasilja te da  glasno prozovu svoje zlostavljače jer ako šute, to je nešto najgore što mogu učiniti za sebe.

Čakulonica je započeta predivnom Sandrinom pjesmom „Volim te“ koju nam je osobno pročitala, a u kojoj su se mnoge mame i prepoznale.
VOLIM TE
Boli me kad me tučeš.
Ne volim to,
ali volim tebe
i kad pljuneš mi u lice
bez ikakvog razloga
i poližeš moje suze.
Plačem i volim te…
i boli dok mi se smiješ,
dok me vrijeđaš,
boli me svaki dio tijela.
Ne ogledam se više
u ogledalu
jer ne želim pronaći
još jednu modricu.
Blaga sam prema tebi,
mislim, shvatit ćeš…
I sva moja čekanja
vrijede sekundu
tvog pogleda.
Sva sam tebi predana,
zamišljam nas sretne,
zagrljene…
Obrazi mi užareni
od tvojih šamaranja,
kosa raščupana,
jer opet si me vukao
i boljelo me…
ali ne toliko
da ti ne bih mogla
oprostiti.
Moja ljubav prema tebi
nema granice.
Ja sam utopljenica
tvog pogleda.
Ne vidim, ne čujem,
ne dišem,
samo te volim.
To mi je dovoljno
da bih živjela.
A tako sam htjela
da, dok hodam
oborene glave gradom,
samo osjetim – da nekome nedostajem.

–    Dakle javno prozovite svog zlostavljača! Ja sam hrabra jer sam progovorila i više ih se ne bojim. Najgore je šutjeti o nasilju, jer za nasilje NEMA OPRAVDANJA! – naglasila je Sandra.
Nasmijana i optimistična (glas joj je zadrhtao tek nekoliko puta),  podijelila je sa nama svoju istinitu, dirljivu, snažnu i dojmljivu priču koja nas je ganula, ali istovremeno i ohrabrila. Prenijela nam je i važnu poruku, a to je da je potrebno vjerovati prvenstveno – sebi. Kroz razgovor, dotaknula se i mnogih drugih tema, recimo udruga i ustanova koje bi trebale pomagati zlostavljanim ženama, ali  kako je sama i doživjela u većini slučajeva nemaju empatije, na žalost na kraju se radi samo o koristi i samopromociji. Glume velike humanitarce, a daleko su od toga.
Iz Sandrine životne priče izvukle smo važnu poruku da svjetlo na kraju tunela ipak postoji.
Nakon svih udaraca i suza koje je doživjela, danas je sretna. Najponosnija mama, ali i sretna supruga. Sadašnji suprug  Branko, velika joj je podrška u svemu što radi.

–    Samo ste vi te koje možete promijeniti nešto, promijeniti sve što vam smeta i što vas boli! Nitko drugi ne može to učiniti umjesto vas. Vi i samo vi odlučujete!–  poručila je na kraju.

Ovu Čakulaonicu je podržala kao i uvijek NIVEA kojoj se pridružila tvrtka PIP, a mi im se od srca zahvaljujemo na podršci!

Zahvaljujemo Sandri na ovom prekrasnom druženju koje se nastavlja!

Vidimo se na novoj Čakulaonici, ali i na Sandrinoj promociji „Sandročke zlostavljane“!
Ana Mišić

Oglas

Komentiraj

komentari