O tome ne treba šutjeti!

U organizaciji Hartmann grupe, prošli vikend održan je okrugli stol na kojem se raspravljalo o temi inkontinencije. 

Inkontinencija često izaziva nelagodu i sram, pa o tome izbjegavamo pričati. Kao da se događa nekom drugom. No prava je istina da se u Hrvatskoj svaka četvrta žena starija od 35 godina te čak 50% žena iznad 60 godina starosti suočava s ovim problemom.

Brojni stručnjaci i gosti: magistra Ana Galić-Hršak iz Hartmanna,  ginekologinja Maja Gudelj poliklinike Ginecej i Ana Kuhanec Brašnović iz Ana Sensual Fitnessa dali su odgovore na rijetko postavljena pitanja – što je inkontinencija, koji su njeni simptomi, kakvu ulogu imaju prehrana i vježbanje i može li se inkontinencija izliječiti. Sudionici su kroz zanimljiva izlaganja gostiju imali priliku dobiti primjenjivo znanje o posljedicama inkontinencije na zdravlje, saznati više o mogućnostima prevencije u liječenju kao i korake koji se mogu poduzeti kako bise očuvala kvaliteta života. Osnovni zaključak skupa može se sažeti u jednoj poruci: jednom kada žene započnu govoriti drugim ženama i zdravstvenim radnicima  o ovom problemu shvatit će da se to ne događa samo njima, da imaju pristup proizvodima i savjetima koji im mogu pomoći u povratku svakodnevnim aktivnostima u kojima su uživale.

O tome ne treba šutjeti!

Od povremenog „bježanja“ do potpune nemogućnosti zadržavanja mokraće tako bi se mogla opisati inkontinencija, stanje koje prije svega uzrokuje psihološku i socijalnu nelagodu. Udio inkontinentnih osoba u općoj populacije kreće se između 10 i 15%. No, porazna je činjenica da većina žena ne želi ili ne zna kako zatražiti liječničku pomoć s obzirom na to da je inkontinencija još uvijek tabu tema. Zabrinjava činjenica da je samo jedna trećina žena spremna otvoreno govoriti o problemima i neugodnostima koje doživljavaju zbog inkontinencije. O tome ne treba šutjeti!

Inkontinencija može biti osjetljiva tema za razgovor

Inkontinencija danas pogađa oko 200 milijuna ljudi, od kojih je oko 65 milijuna žena (i to sa stresnom urinarnom inkontinencijom). Prema svjetskim statistikama, pogađa  svaku sedmu ženu, a u Hrvatskoj svaku četvrtu u aktivnoj dobi, između 35. i 45. godine. Inkontinencija se vrlo često javlja već u vrlo mladoj dobi, nakon prvog poroda dok više od 30% žena starijih od 60 godina pati od nekontroliranog ispuštanja mokraće. Međutim većina žena ne želi ili ne zna kako potražiti pomoć, s obzirom na to da je inkontinencija još uvijek svojevrsna tabu tema pa čak i kad žena potraži pomoć obično to biva prekasno.

Da je inkontinencija osjetljiva tema za razgovor potvrđuje činjenica kako se zbog srama izbjegava koristiti upravo taj pojam te se radije preferiraju pojmovi kao što su slab mjehur ili problem s mokraćnim mjehurom. Ujedno 2 od 3 žene s inkontinencijskim problemom ne identificiraju se s terminom inkontinencija. To dijelom možemo prepisati i zbog različitih simptoma inkontinencije koji variraju od povremene do česte. Ali velikim dijelom i zbog stigme  vezane uz nju.  Zabrinutost, osjećaj srama , izolacija i gubitak ženstvenosti, samo su neke od briga  s kojima se svakodnevno nose žene sa simptomima inkontinencije. Činjenica jest da takvi izazovi mogu biti savladani ako se  o njima krene otvoreno govoriti.

Život može biti normalan uz prava pomagala!

U mnoštvu dostupnih higijenskih pomagala potrebno je odabrati primjereno medicinsko pomagalo koje najbolje može zadovoljiti potrebe korisnika, te spriječiti osjećaj vlažnosti i razvoj neugodnih mirisa. Pravovremena detekcija inkontinencije, njezino razumijevanje te odgovarajuća liječnička terapija prvi su koraci prema učinkovitoj kontroli ove tegobe, a odabir prikladnih pomagala i popratnih proizvoda za njegu značajno podiže kvalitetu življenja osoba koje se suočavaju s inkontinencijom.Hartmann Grupa vodeći međunarodni proizvođač medicinskih i higijenskih proizvoda preporučuje liniju MoliMed Comfort te MoliMed Premium koji će pružiti aktivnu zaštitu kože. Takva će koža ostati suha s pomoću Advanced dry tehnologije i 3-slojne apsorpcijske jezgre. Jezgra Hartmann MoliMed uložaka je antibakterijska, što znači da je razvoj bakterija manji za 99% . Svi proizvodi iz linija Comfort i Premium su neutralni što je izuzetno bitno jer pH čuva prirodnu kiselost kože. Ujedno ulošci iz obje linije su hipoalergeni i prozračni.

 

 

 

Oglas

Komentiraj

komentari