O tome ne treba šutjeti!

Inkontinencija često izaziva nelagodu i sram, pa se o tome izbjegava pričati.  Međutim, svaka četvrta žena starija od 35 godina te čak 50% žena iznad 60 godina starosti suočava s ovim problemom.

Od povremenog „bježanja“ do potpune nemogućnosti zadržavanja mokraće tako bi se mogla opisati inkontinencije, stanje koje prije svega urzokuje psihološku i socijalnu nelagodu. Udio inkontinentnih osoba u općoj populacije kreće se između 10 i 15%. No, porazna je činjenica da samo 30% ljudi koji imaju tegobe s inkontinencijom zatraži liječničku pomoć bez koje nema adekvatne skrbi. U situaciji kad se susretnu s poteškoćama vezanim uz inkontinenciju, korisnici često, i bez savjeta liječnika i/ili farmaceuta, posežu za različitim, neadekvatnim higijenskim proizvodima koji im ne mogu pružiti dovoljnu zaštitu i diskreciju. Ujedno zabrinjava činjenica da i taj postotak mogao biti puno veći jer je samo jedna trećina žena spremna otvoreno govoriti o problemima i neugodnostima koje doživaljavaju zbog inkontinencije. Razlozi tome su sram i strah od negativne reakcije okoline, ali i prvladavajući stav da se o takvim stvarima jednotavno ne govori.

Bez obzira radi li se o istjecanju malih količina ili pak ozbiljnijem problemu, inkontinencija je vrlo neugodna poava. Ako do istjecanja mokraće dolazi dok osoba kašlje, smije se, podiže teške predmete, riječ je o stresnoj inkontinenciji koja je najčešća. Međutim  postoje osnovne rizične skupine i faktori kada se govori o oslabljenoj funkciji mokraćnog mjehura. Među njima su  trudnoća, menopauza, pretilost te bolesti. Naime hormonske promjene tj. smanjenje estrogena kod žena u menopauzi, kao i trudnoća i porod najčešći su razlozi zbog koji dolazi do ovog problema.

U mnoštvu dostupnih higijenskih pomagala potrebno je odabrati primjereno medicinsko pomagalo koje najbolje može zadovoljiti potrebe korisnika, te spriječiti osjećaj vlažnosti i razvoj neugodnih mirisa. Pravovremena detekcija inkontinencije, njezino razumijevanje te odgovarajuća liječnička terapija prvi su koraci prema učinkovitoj kontroli ove tegobe, a odabir prikladnih pomagala i popratnih proizvoda za njegu značajno podiže kvalitetu življenja osoba koje se suočavaju s inkontinencijom. Hartmann Grupa vodeći međunarodni proizvođač medicinskih i higijenskih proizvoda preporučuje liniju MoliMed Comfort te MoliMed Premium koji će pružiti aktivnu zaštitu kože. Takva će koža ostati suha s pomoću Advanced dry tehnologije i 3-slojne apsorpcijske jezgre. Jezgra Hartmann MoliMed uložaka je antibakterijska, što znači da je razvoj bakterija manji za 99% . Svi proizvodi iz linija Comfort i Premium su neutralani što je izuzetno bitno jer pH čuva prirodnu kiselost kože. Ujedno ulošci iz obje linije su hipoalergeni i prozračni.

Oglas

Komentiraj

komentari