Obilježen Svjetski dan zdravlja u znaku prevencije šećerne bolesti

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Zaklada Hrvatska kuća srca i Gradsko društvo Crvenog križa obilježili Svjetski dan zdravlja na Cvjetnom trgu i organizirali javnozdravstvenu akciju „Čuvari srca“ gdje su građani mogli besplatno prekontrolirati visinu krvnog tlaka i izmjeriti glukozu u krvi te se posavjetovati s brojnim stručnjacima o prevenciji i liječenju šećerne bolesti, kao i bolestima srčano-žilnog sustava.

U sklopu akcije „Čuvari srca“ održavala se radionica zdravog kuhanja na kojoj je nutricionist savjetovao posjetitelje o tome kako pripremiti zdrava jela, koja su ujedno pogodna i za dijabetičare.

Koordinatorica projekta Čuvari srca i voditeljica Odjela za zdravstvo Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan Pajić, dr.med., istaknula je važnost ovakvih akcija.

„Održavanjem javnozdravstvenih aktivnosti podižemo svijest građana o važnosti preventivnog ponašanja za očuvanje zdravlja. Spoj redovitih kontrola, zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti odgovor je na pitanje kako biti zdrav. Ove godine je Svjetski dan zdravlja u znaku šećerne bolesti pa smo u sklopu projekta Čuvari srca organizirali javnozdravstvenu akciju otkrivanja čimbenika rizik za razvoj šećerne bolesti, kao i bolesti srčano-žilnog sustava. Cilj nam jeeducirati građane o prevenciji šećerne bolesti koja je, nažalost, često i uzrokom bolesti srčano-žilnog sustava.“

Cilj ove akcije je potaknuti građane svih generacija da razmišljaju preventivno o svojem zdravlju, što je ujedno i jedan od glavnih ciljeva projekta Čuvari srca, koji je pokrenula Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom. Iako je najvažnija zadaća Čuvara srca educirati o važnosti prevencije bolesti srčano-žilnog sustava, Čuvari srca podržavaju sve akcije vezane uz zdrav način života. Zahvaljujući inovativnoj mobilnoj aplikaciji Čuvari srca, građani su se i osobno putem elektroničkih medija uključili u akciju i dijelili svoje fotografije na kojima promiču zdrav način života i tako postaju čuvari srca, dobivši pritom i mogućnost osvajanja nagrada kod partnera projekta. Aplikacija se može preuzeti na platformama Google Play i App Store.

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari