Očekuje se realizacija kredita za poduzetnike u vrijednosti od 220 milijuna eura

Odlična vijest za poduzetnike!

Povodom pokretanja novog financijskog instrumenta „Krediti za rast i razvoj“, u hotelu Osijek održano je svečano uručenje Odluke o povjeravanju provedbe financijskog instrumenta Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak. Ukupna vrijednost ovog financijskog instrumenta iznosi 110 milijuna eura iz europskih fondova, a namijenjen je mikro, malim i srednje velikim poduzetnicima u fazi rasta i razvoja.

Financijski instrumenti sufinanciraju se u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova i dolaze u obliku kreditnih linija, garancijskih shema i fondova poduzetničkog kapitala. U okviru instrumenta „Krediti za rast i razvoj“ poduzetnicima će se dodjeljivati dugoročni investicijski krediti s rokom otplate do 12 godina, koji će se nuditi po povoljnoj kamatnoj stopi. Kada se iznosu od 110 milijuna eura EU sredstava pribroje sredstva poslovnih banaka, koje će sudjelovati s minimalno 50 posto vlastitih sredstava, hrvatskim poduzetnicima na raspolaganju će biti 220 milijuna eura uz znatno povoljnije uvjete od tržišnih.

Svečanom događaju prisustvovali su ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić, pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Mikel Čivljak, pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Sertić, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić, pomoćnica ministrice rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Vrkić, članovi Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Martina Jus i Goran Filipić te predstavnici banaka i brojni drugi uvaženi gosti.

„Financijski instrumenti predstavljaju novi i jednostavniji pristup EU sredstvima zbog bitno manjih administrativnih zahtjeva. Poduzetnici brže mogu doći do kredita po kamatama daleko nižim od uobičajenih kredita komercijalnih banaka te ih u ovom slučaju mogu koristiti za osnivačka ulaganja, investicije u zemljišta i građevinske objekte, opremu i uređaje, ali i druge aktivnosti“, izjavio je ministar Tolušić.

Potpisivanjem ove Odluke Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao Upravljačko tijelo Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., pokrenulo je provedbu šestog financijskog instrumenta. U okviru Sporazuma o financiranju između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO-a), za provedbu financijskih instrumenata u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020., u lipnju 2016. potpisan je ugovor ukupne vrijednosti 150 milijuna eura za pet financijskih instrumenata koje provodi HAMAG-BICRO.

Izvor: MRRFEU

Oglas

Komentiraj

komentari