Od 7. do 26. listopada započinje 8. Festival o pravima djece

Prvi domaći inkluzivni Festival o pravima djece po osmi započinje sa edukativno-zabavnim programamom od 7. do 26. listopada 2016. godine u 18 hrvatskih gradova. „Naši su sadržaji dostupni svima pa dođite zajedno“, poručili su djeci i roditeljima glumci Mirna Medaković Stepinac, Lucija Šerbedžija, Igor Kovač i Angel Naumovski, domaćini ovogodišnjeg Festivala.

Kao jedini inkluzivni festival u Hrvatskoj koji radi prilagodbu programa za djecu i odrasle s oštećenjem vida i sluha, Festival o pravima djece želi istaknuti važnost prilagodbe filmova za sve, a ponajviše osobama koje ne vide i ne čuju.  „Već osam godina kroz Festival potičemo djecu da se izražavaju, educiraju i stvaraju. Festival je fokusiran na jednake mogućnosti za svu djecu, pravo izražavanja i  participaciju. Jednako nam je važno podsjetiti na filmsku umjetnost i kino kao mjesto kvalitetno provedenog slobodnog vremena za cijelu obitelj“, izjavila je Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica Festivala.

Bogatije i veće već smo izdanje Festivala o pravima djece donosi dvije velike platforme programskih aktivnosti. Na jednoj su programi rezervirani za osnovne i srednje škole koje uključuju filmske projekcije i debate. Upravo danas održava se prva debatna projekcija nagrađivanog francuskog filma „Uvijek svoja“ koji progovara o odnosima tinejdžera i roditelja. Na drugoj platformi su aktivnosti otvorene za djecu, roditelje, djede i bake na kojima se uz filmske projekcije organiziraju i radionice namijenjene najmlađima predškolske i osnovnoškolske dobi te njihovim roditeljima. Već u subotu počinje prva radionica za roditelje i djecu o medijskoj pismenosti.

Đurđica Ivković, zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a kazala je: „Kroz programe ovogodišnjeg festivala želimo podržati dobar odnos između roditelja i djece, koji je vjerojatno najvažniji odnos u životu svake osobe. Isto tako želimo pozvati sve koji ulažu u kina i audiovizualnu djelatnost da vode računa da sadržaj koji nude bude dostupan osobama s oštećenjem vida ili sluha.“

Upravo o važnosti odnosa s djecom u najranijoj dobi, govori inspirativan brazilski dokumentarni film „Početak života“, koji će biti prikazan na svečanoj hrvatskoj premijeri zakazanoj za 13. listopada.

Festival o pravima djece uklanja zapreke inkluzivnosti i toleranciji omogućavanjem jednakog pristupa djeci i njihovim roditeljima. Filozofija dm-a i vrijednosti na kojima temeljimo naše poslovanje usko su vezani upravo uz inkluzivnost i osiguravanje jednakog pristupa svim građanima, posebno djeci. Zato je dm odlučio podržati ostvarenje cilja Festivala i ponosni smo što smo omogućili prilagodbu festivalskog sadržaja osobama s oštećenjem vida i sluha“, izjavila je Dubravka Štefanac-Vinovrški, marketing menadžerica dm-a.

Lucija Šerbedžija i Mirna Medaković Stepinac također su podržale projekt u kojem i same sudjeluju. Angel Naumovski, profesor tjelesne i zdravstvene kulture i znakovnog jezika, glumac i član kazališne skupine Dlan, gluha je osoba koja je ovom prilikom skrenula pozornost na važnost prilagodbe filmova za sve osobe s oštećenjem sluha i vida te važnost da budu uključeni u društvo.  „Nadam se da ću jednoga dana konačno moći pratiti filmove moje mladosti Boška buhu i Bitku na Neretvi“, kazao je Angel Naumovski.

Više o Festivalu saznajte na: http://festivalpravadjece.wixsite.com/fopd/festival-2016

Autor fotografija: Božidar Pezelja

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari