Odgajanje za znatiželju i kritičko razmišljenje

“Ja nisam nešto posebno talentiran. Samo sam strastveno zantiželjan”, Albert Einstein

Koliko samo djece nikada ne otkrije svoju stvaralačku crtu jer im obitelj ili društvo nisu dali priliku da se izraze i nisu poticali njihovu znatiželju? Udruga Bioteka pridružila se Eko Limach Festu jer želi potaknuti na promišljanje i djelovanje koje će doprinijeti održivom razvoju zajednice.

elf3

“Svoj rad temeljimo na kritičkom mišljenju, a u radu s djecom, znanstveni eksperiment  je dobra metoda učenja razlike između onoga što mislimo i što pokusom dokazujemo. Postavljamo im zadatke usmjerene na pronalazak rješenja i ideja za tekuće probleme od klimatskih promjena do obnovljivih izvora energije” – kaže Kristina Duvnjak, profesorica biologije, zaposlena u udruzi Bioteka za promicanje biologije i srodnih znanosti koja se bavi educiranjem i informiranjem o biologiji, ekologiji, zaštiti prirode i okoliša te popularizacijom znanosti. Kroz internetske portale Biologija.com.hr i Bioteka.hr, znanstvene radionice „Bioteka u pokretu“ te eko projekt „Mali ekolozi-velike nagrade“ uče djecu da kritičko promišljanje treba proizlaziti iz znatiželje, a ne zbog „hvatanja“ odličnih ocjena.

“S obzirom na naše iskustvo u radu s osnovnoškolcima i srednjoškolcima, usuđujem se generalizirati i reći da naše škole ne potiču dovoljno kritičko razmišljanje, nego je puno više pažnje usmjereno na usvajanje novih znanja, a ne na njihovo propitkivanje i preispitivanje. No, kako je u tijeku cjelovita kurikularna reforma, čini se da će se stvari promijeniti na bolje” – dodaje Kristina. Ipak, smatra da najvažniju ulogu imaju roditelji koji prvi određuju način komunikacije sa svojim djetetom te ga usmjeravaju u sadržaje koje smatraju korisnima i vrijednima.

“Jednostavno rečeno, na svaku rečenicu koju netko izjavi, možete pitati zašto, kako i može li to drugačije. A nakon te rečenice, potrebno je ponoviti sve isto bez obzira gleda li netko televiziju, čita knjigu, crta, šeće šumom ili radi pokuse” – pojasnila je profesorica kako poticati djecu na kritičko razmišljanje.

“Na taj način odgajajmo proaktivne pojedince koji mogu objektivnije sagledati neki problem i naći argumentirano rješenje. Odgajamo ljude koji svoju zajednicu guraju naprijed. Sve što sada vidimo oko nas, nastalo je tako da je netko promislio i zapitao se možemo li mi to bolje, lakše i efikasnije. Odgajajmo pojedince koji na temelju znanja i argumenta nude rješenje problema, a ne prema krivim kriterijima i vrijednostima koje, nažalost, u našem društvenom životu viđamo svakodnevno” – ističe Kristina i dodaje da je kreativna osoba nepresušan izvor novih ideja i rješenja.

Udruga Bioteka pridružila se ELF-u te će 12. lipnja u Maksimiru održati zanimljivu znanstvenu radionicu. Kako se Eko Limach Fest odvija u prirodi, kroz puno kreativno-edukativnih radionica i zabave, to je idealno mjesto da djeca otvore svoj stvaralački apetit i radoznalost. Svako dijete bi trebalo biti svjesno da svojim odlukama i akcijama može oblikovati svoju zajednicu, a time i svijet. ELF njeguje kreativnost, apstraktan način razmišljanja i pristupa problemu. Želi potaknuti djecu da izrastu u kreativne osobe koje su sposobne zadatak i situaciju sagledati iz šire perspektive te stvoriti rješenje koje nadilazi stare paradigme i tvori nove vrijednosti.

Eko Limach Fest je dječji eko festival koji potiče znatiželju, kreativnost i kritičko razmišljenje

Eko Limach Fest će se održati 12.06.2016, od 10 do 19 sati u Zagrebu, u Parku Maksimir. Program je namijenjen djeci od 3 do 12 godina i njihovim roditeljima, a sastoji se od brojnih kreativnih radionica edukativnog karaktera, zabavnog programa uz nastupe kulturno-umjetničkih društava i dječjih zborova te raznih sportskih aktivnosti na otvorenom. ELF je platforma za inspiraciju i edukaciju novih naraštaja koji su nositelji održivog razvoja svoje zajednice. Ulaz je za sve posjetitelje u potpunosti slobodan! ELF se ove godine po prvi put održao i u Kastvu 22. svibnja, uz velikodušnu podršku Grada Kastva, prijatelja djece i ekologije. Festival je oduševio više od dvije tisuće posjetitelja.

ELF MOTO: Oblikuj svoj svijet! #ELF2016

Sve novosti o programu, izvođačima i radionicama pratite putem ELF-ove Facebook stranice.

 

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar